САД желе моћ за наношење разоружавајућег удара и по Русији и по Кини

ТРАМПУ ЈЕ ЛИШАВАЊЕ РУСИЈЕ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА ВАЖНИЈЕ ОД КРИМА, СИРИЈЕ И УКРАЈИНЕ ЗАЈЕДНО

Тереза Меј и Доналд Трамп

  • Вашингтон жели свођење на нулу нуклеарног потенцијала Русије. Док тај потенцијал постоји - САД живе са пиштољем на слепоочници, а то није баш згодно, чак и када постоје гаранције да нуклеарни арсенал неће бити употребљен. А није, зато што САД над њим немају физичку контролу над њим
  • Русија не пристаје на нуклеарно разоружавање, а још је њен министар одбране, Сергеј Шојгу, нагласио да ће нуклеарно оружје прикључити такво високопрецизно које ће постати још бољи фактор обуздавања потенцијалних противника

Пише: Станислав ВОРОБЈОВ

        ИСПОСТАВЉА се да су Сједињене Државе свих последњих година у тишини модернизовале свој нуклеарни потенцијал. Са тежиштем на обезбеђивању себи могућности наношења првог, разоружавајућег удара по геополитичким супарницима.

        Али, то није све.

        Тема № 1 за оне који диригују светским хором ипак је - свођење на нулу нуклеарног потенцијала Русије. Док тај потенцијал постоји - САД живе са пиштољем на слепоочници, а то није баш згодно, чак и када постоје гаранције да нуклеарни арсенал неће бити употребљен. Није, зато што САД над њим немају физичку контролу над њим.

        Американци су у о овоме отворено проговорили тек недавно.

        Доналд Трамп, који не мери трипут пре него што сече, уочи своје инаугурације је изјавио да ће пристати на укидање неких санкција уведених против Русије - ако успе да се са Москвом договори о даљем значајном смањењу нуклеарних потенцијала.

        Ово значи: Крим, Донбас, чак и Сирија - све су то глупости... Они би да нуклеарно оружје „конфискују“. Ако могу: не само од Русије.

        У овом контексту, на тежини добија ново зближавање међу Англосаксонцима.

        Доналд Трамп је обећао да ће са Великом Британијом закључити нови трговински споразум који ће јој помоћи да изађе на крај са последицама иступања из Европске уније. Трамп је још продемонстрирао наклоност према британској премијерки Терези Меј, нагласивши притом да је његова мајка била Шкотланђана и да се „веома поносила краљицом“.

        Меј му је одговорила писмом којем је приложила копију обраћања Винстона Черчила америчком народу после напада Јапанаца на Перл-Харбур.

        Сама Меј је изразила наду да је осећај „јединства и братског савеза“ међу Британијом и САД „сада једнако поуздано као што је и било увек“.

        Англосаксонци су, као што се види, пљунули на мултилатералу и прешли директно на свршавање својих „послића“.

        Москва не пристаје на нуклеарно разоружавање, а муњевито је одреаговала.

        Министар обране РФ, Сергеј Шојгу, нагласио је да ће се нуклеарном оружју прикључити такво високопрецизно које ће постати још бољи фактор обуздавања потенци

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари