САД: Русија извела делимично успело тестирање ракете „Буревестник“ неограниченог домета

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ПРЕТХОДНО БИЛО ЈОШ 12 ТЕСТИРАЊА, А ДА САМО ЈЕДНО НИЈЕ БИЛО НЕУСПЕШНО

* Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков данас изјавио да се Вашингтон спрема за „веома оштро војно обуздавање Русије“ након потпуног престанка важења Споразума о ракетама средњег и малог домета“, али упозорио да ће Москва - парирати

_____________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ медији – позивајући се на „изворе у влади САД“ – тврде да је Русија крајем јануара извела „делимично успело“ тестирање своје крстареће неограниченог домета „Буревестник“.

         Исти медији указују да та ракета има „атомски погон“ и да јој је НАТО доделио ознаку SSC-X-9 Skyfall.

         Прецизирају да је до тест-лансирањеа дошло 29. јануара.

         Наводно је узлетела са познатог руског војног полигона Капустин јар у Астраханској области.

         Лист The Diplomat наводи да се радило о првом тестирању „Буревесника“ у 2019-ој, а да их је претходно било још 12.

         Претпоследње је – тврде Американци – било у фебруару прошле године. Још уверавају да је  „реалтивно успешно“ – поред овог последњег – било само тестирање у новембру 2017-те.

         The Diplomat подсећа на познати јавни наступ Владимира Путина у марту 2018-те када је објавио да „Буревестник“ има „неограничени домет“ и да та крстарећа рекета „може маневрисати онолико колико буде потребно“.

         Америчка војна обавештајна служба саопштила је у августу 2018-те да се Русија спрема да са дна Баренцовог мора подигне „атомски мотор ракете која је била неуспешно лансирана 2017-те“. Имала је у виду управо „Буревестник“.

         Као што се види, ова крстарећа ракета веома „жуља“ Сједињене Државе. С обзиром на „неограничени домет“ и способност „маневрисања онолико колико буде потребно“ – није ни чудо.

         Не изненађује ни што је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков данас изјавио да се Вашингтон спрема за „веома оштро војно обуздавање Русије“ након потпуног престанка важења Споразума о ракетама средњег и малог домета“.

         „Те мере ће бити веома оштре. Реаговаћемо и узвраћати. Колегама које сада премишљају како да по Русији што болније ударе – морало би да све буде јасно“.

         Рјабков је посебно нагласио да ће Москва предузети све што је потребно да се америчке ракете не појаве у балтичким државицама које су некада биле у саставу Руске империје и СССР.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари