САД крећу у формирање Космичких снага, Рогозин – Русија неће дозволити милитаризацију космоса

ЏЕЈМС МАТИС: ПОСТАЛО ЈЕ НЕОПХОДНО ДА СЕ НА КОСМОС ГЛЕДА КАО НА НОВИ ТЕАТАР ВОЈНИХ ДЕЈСТАВА

* У закону о буџету Пентагона за 2019-ту финансијску годину већ су предвиђена средства за „размештање у космосу сензора и других елемената противракетне одбране“. А процене су да ће Американцима за навођење на циљ и пресретање туђих ракета из космоса бити потребне стотине сателита

__________________________________________________________________________________

         МИНИСТАР одбране САД Џејмс Матис подржао је идеју да његов земља добије Космичку команду јер је – постало неопходно – како је рекао – да се на космос гледа као на „нови театар војних дејстава“.

         Притом је нагласио да дели забринутост Доналда Трампа поводом „(не)заштићености актива Сједињених Држава у космосу“.

         Трамп је у јуну наредио Пентагону да формира Космичке снаге као самостални род оружаних снага САД.

         Претходно је – у марту, говорећи маринцима у бази Мирамар у Калифорнији – нагласио да космос за САД треба да постане зона војних (и потенцијално ратних) дејстава као што су већ копно, море и ваздух.

         У закон о буџету Пентагона за 2019-ту финансијску годину већ су предвиђена средства уа „размештање у космосу сензора и других елемената противракетне одбране“.

         Дмитриј Рогозин, шеф Роскосмоса – руске космичке агенције – изјавио је да Москва неће допустити Сједињеним Државама да поставе оружје у космичком простору.
Додатно је објаснио: „Држимо све на оку како Американци не би прешли црвену линију после које би почела реална милитаризација космоса, односно - `инсталирање` оружја у космичком простору јер би то било опасно. Балистичке ракете залазе у космос док лете према циљу, али би стално држање наоружања у космосу било недопустиво. То би отворило Пандорину кутију“.

         Не обазирући се – бар засад - на ово, у Пентагону већ раде на формирању космичке команде и Снага за космичке операције. Са амбицијом да све заврше најкасније почетком 2019-те.

         Војни врх САД жели да у космосу има апаратуру за откривање противничкиих лансирања ракета и за навођење на циљеве, а у ближој перспективи и - противракете.

         Процене су да ће Американцима за навођење на циљ и пресретање туђих ракета бити потребне стотине сателита.

         Има наговештаја да се у САД већ ради на микро-сателитима за ласерску везу који ће око Земље летети у ројевима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари