Руски ловац Су-27 увео у турбуленције амерички шпијунски ЕР-3Е Aries

ИЗНАД ЦРНОГ МОРА МУ ДВА ПУТА ВЕЛИКОМ БРЗИНОМ ПРОЛЕТЕО ИСПРЕД НОСА И „УЗ КРИЛО“

* Ратна морнарица САД  објавила кратак видео о једном пресретању и тврди да је било „небезбедно“

* „Ваздушна кошкања“ су се догодила након што је шеф Међународне војног комитета НАТО Јан Брукс проценио да алијанса није спремна за велики рат против Русије. А одмах потом „дипломатски извор у Бриселу“ објаснио да би и у краћем рату почетна предност била на страни Русије и навео: „Није случајно што је Москва одлучила да бројност својих падобранаца наредних месеци удвостручи и подигне је на 72.000. То је знатно више од 20.000 припадника снага НАТО за брза реаговања, чак и са 30.000 војника у резерви“

___________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКА ратна морнарица објавила је кратак снимак за који тврди да приказује “небезбедно пресретање“њеног шпијунског авиона Локид ЕР-3Е Aries  од стране руског ловца Су-27 изнад Црног мора.

         У саоопштењу је додатно прецизирала:

         „Петог октобра 2018. године амерички авион Локид ЕР-3Е Aries летео је у међународном ваздушном простору изнад Црног мора, када га је пресрео руски Су-27. Ова интеракција је била небезбедна јер је Су-27 пролетео великом брзином непосредно пред нашим авионом, ризикујући животе пилоте и посаде“.

         Након првог је, како тврде Американци – исти Су-27 извео је још један прелет у близини ЕП-3 чија посада се пожалила на ртурбуленције након обе пресретања.

         Пресретања су трајала укупно око 25 минута, наводи се у саопштењу ратне морнарице САД.

         Министарство одбране Русије је објавило да је Су-27 приликом пресретања поштовао „све неопходне мере безбедности“:

         „Око 10 сати 5. новембра контрола ваздушног простора открила је над неуртралним водама Црног мора неидентификовани ваздушни циљ који се приближавао граници ваздушног простора РФ. Ради пресретања је са најближег аеродрома подигнут Су-27 који се тој летелици приближио на безбедно растојање и идентификовао је као авион радиотехничке шпијунаже САД ЕР-3Е Aries. Наш авион га је пратио – не дозвољавајући му да зађе у ваздушни простор Русије. Поштовао је све пропаисане мере безбедности“.

         У саопштењу МО РФ се наглашава да се Су-27 вратио у матичну базу чим је шпијунски авион САД почео да се удаљава.

         Ово су ваздушна кошкања без далекосежнијих последица. До овога је дошло само дан након што је шеф Међународног војног штаба НАТО – генерал Јан Брукс – изјавио да алијанса није спремна за велики рат против Русије.

         Потом је „дипломатски извор у Бриселу“ објаснио да би и у краћем рату почетнапредност била на страни Русије и навео:

         „Није случајно што је Москва одлучила да бројност својих падобранаца наредних месеци удвостручи и подигне је на 72.000. То је знатно више од 20.000 припадника снага НАТО за брза реаговања, чак и са 30.000 војника у резерви“.

         Брукс је у интервјуу News признао да би НАТО у случају рата са Русијом имао озбиљне проблеме са логистиком и да зато мора хитно повећати пропусну моћ саобраћајница, лука и аерродрома.

         Брукс подржава идеју формирања НАТО-Шенгена. Ту идеју је лансирао бивши командант америчких копнених снага у Европи Бен Хоџс који је сликовито објаснио: „Јединице НАТО се морају по европском континенту кретати макар брзином којом се крећу мигранти“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари