Руски авиони Јак-130 спремни за испоруку Сирији

ДАМАСК УПЛАТИО РУСИЈИ ОКО 100 МИЛИОНА ДОЛАРА АВАНСА ЗА ПРВИХ ШЕСТ ТИХ ШКОЛСКО-БОРБЕНИХ АВИОНА

  • По уговору из децембра 2011. године, Русија сиријској војној авијацији треба да испоручи укупно 36 Јак-130

         ПАРТИЈА школско-борбених авиона Јак-130 у оквиру потписаног уговора са Сиријим произведена је и спремна за испоруку тој земљи у случају доношења одговарајуће одлуке. Ово је саопштио извор у руској делегацији која учествује на авио-изложби у француском Ле Буржеу.

         „Школско-борбени авиони Јак-130 су на основу уговора са Сиријом произведени у предузећу „Иркут”. У фабрици су и чекају политичку одлуку”, наводи речи руског званичника агенција РИА Новости.

         По његовим речима, то су, за сада, авиони без мотора и инструмената. „У случају доношења позитивне одлуке, мотори и инструменти ће бити уграђени и авиони испоручени наручиоцу”, рекао је овај извор.

         Претходно су стизале информације да је Сирија уплатила Русији око 100 милиона долара аванса за првих шест школско-борбених авиона Јак -130. По уговору из децембра 2011. године (укупно планирано 36).

         Русија је више пута изјавила да Сирији, где се од марта 2011. воде борбе, испоручује искључиво одбрамбено наоружање и да не крши међународно право.

         Како је после самита G8 на конференцији за медије 18. јуна изјавио Владимир Путин, Русија испоручује Дамаску оружје на основу легалних уговора са легалном владом. Па подвукао: да ће Русија, уколико се буду закључивали и у будућности, наставити да извршава такве уговоре.

         Претходно је Вашингтон објавио да планира да пружа подршку противницима председника Сирије Башара Асада. Оружје у ову ратом захваћену земљу вероватно ће дотурати и низ европских земаља, укључујући Француску и Велику Британију.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари