Русија неће „противракетни инфо-биро“, републиканци против откривања hit-to-kill

МОСКВА И АМЕРИЧКИ РЕПУБЛИКАНЦИ ЗАЈЕДНО

ПРОТИВ ОБАМИНЕ ПРОТИВРАКЕТНЕ СТРАТЕГИЈЕ 

  • САД нам, у суштини предлажу формирање информативног бироа о ПРО. Али, Москви су потребне правне гаранције да амерички противракетни штит неће бити усмерен против Русије. Још боље: споразум о заједничком развоју система противракетне одбране - упозорио је Алексеј Пушков, председник Комитета Државне Думе за међународне односе
  • Обамина администрација активно разматра скидање ознака тајности са наших технологија противракетне одбране, али то не долази у обзир - упозорио је Белу кућу и Пентагон републикански сенатор из државе Алабама Мо Брукс
  • Пентагон категорички негира да има намеру да Русији предаје било какве тајне податке и тврди да се разматра једино - треба ли предати РФ информацију о лансирању ракета и брзини сагоревања горива

         МОСКВИ није потребан заједнички информативни биро о противракетној одбрани, већ америчке правне гаранције.

         Одговор у овом духу однео је у Вашингтон секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев. Још конкретније, то је део одговора Владимира Путина на писмо које му је 15. априла упутио предсеник САД.

         Наводно је та посланица Барака Хусеина Обаме садржавала и предлогом да се активира сарадња о ПРО и преко размене података у тој области.

         „Нисмо у потпуности задовољни америчким предлозима. Они нам, у суштини предлажу да се направи информативни биро о ПРО.

         Али, податке о америчким иновацијама ми можемо добити и другим путевима. Москви су потребне правне гаранције да амерички противракетни штит неће бити усмерен против Русије. Још боље: споразум о заједничком развоју система противракетне одбране“ - рекао је Алексеј Пушков, председник Комитета Државне Думе за међународне односе.

         Он је додао да Москва полази од тога да развој америчког систеа ПРО прави стратешку неравнотежу између две земље.

         „У преамбули споразума о Стратешком офанзивном наоружању III, или како га американци називају NewSTART, речено је да тај документ не треба да уноси било какава ограничења за амерички ПРО. То би значило да ћемо ми смањивати стратешко офанзивно наоружање док ће САД развијати нова средства за неутрализацију и онога што би Русији остало након новог смањења“ - напоменуо је Пушков.

         Против Обамине иницијативе, истина, из сасвим других разлога, иступили су и републиканци у америчком конгресу који користе сваку прилику да председника САД прикажу у негативном светлу.

         Тренутно покушавају да блокирају предлоге председника о сарадњи са Русијом и подносе закон који предвиђа забрану да се руској страни открију било какви детаљи америчке противракетне одбране.

         То се посебно тиче такозване технологије hit-to-kill - пресретање ракета директним погоцима.

         „Обамина администрација активно разматра скидање ознака тајности са наших технологија противракетне одбране“ - изјавио је током саслушања пред сенатским Комитетом за одбрану републикански сенатор из државе Алабама Мо Брукс.

         Америчко Министарство одбране категорички негира да има намеру да Русији предаје било какве тајне податке и тврди да се разматра - треба ли предати РФ информацију о лансирању ракета и брзини сагоревања горива.

         Међутим, републиканци су још од времена Регана увек сматрали да је амерички систем противракетне одбране једна од најважнијих националних тајни и увек су били против било какве сарадње у овој области са Русијом.

         Зато су увек блокирали расправу о томе у оба дома Конгреса.

         „Да би споразум о узајамном откривању информација о противракетној одбрани прошло кроз Сенат, неопходно је обезбедити 2/3 гасова, а то значи да би требало да и део републиканаца гласа за то, јер демократи сами немају довољно гласова за изгласавање“ - потврдио је московском дневном листу Известја заменик директора Центра за Европу и међународна истраживања Дмитриј Суслов.

         Русија и САД су земље са најразвијенији системима противракетне одбране на свету.

         Обе државе располажу како тактичким, тако и стратешким системима противракетне одбране.

         Последњих година Америка активно поставља своју противракетну одбрану у најразличитијим регионима света, као и у непосредној близини руских граница што изазива револт Москве.

         Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари