Русија на трећем месту у свету по обиму војног буџета

ВОЈНИ РАСХОДИ КИНЕ ДО 2015. БИЋЕ ВЕЋИ ОД ВОЈНИХ РАСХОДА

НЕМАЧКЕ, ФРАНЦУСКЕ И ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ЗАЈЕДНО

  • У годишњеем извештају IHS  се наглашава: „Војни расходи РФ повећаће се за 44 одсто у наредне три године. У складу са пројектом који је одобрила Државна Дума, војни расходи ове земље ће се повећати са 68 милијарди долара у 2013. до 98 милијарди долара у 2016. години
  • До 2015. године ће војни буџети РФ и Кине по обиму превазићи исте расходе у Европској унији

         ВОЈНИ расходи у 2014. години ће - у многим земљама у свету - први пут за последњих пет година. РФ је већ на трећем месту по војних расходима у свету - наводи се у годишњем извештају експертске компаније IHS.

         „Ова 2014. година биће прва од 2009. у којој ће генерално порасти војни буџети. Четири од пет земаља у којима војни расходи најбрже расту налазе се на Блиском Истоку, а Русија је на трећем месту по војном буџету и претекла је Велику Британију и Јапан“ - наглашава се у извештају IHS.

         Још се указује да војни расходи у последњих пет година расту у Русији, Кини, Индији, Саудијској Арабији и Оману.

         Експерти ове организације сматрају да ће се, у најскоријој будућности, „центар гравитације“ у наоружавању померитi на југо-исток, а да ће импулс расту војних расхода долазити из Русије, Кине и са Блиског Истока.

         „Војни расходи РФ повећаће се за 44 одсто у наредне три године. У складу са пројектом који је одобрила Државна Дума, војни расходи ове земље ће се повећати са 68 милијарди долара у 2013. до 98 милијарди долара 2016. Ови планови Русију сврставају на треће место по нивоу војних расхода... Допунска средства ће се, највероватније, трошити на модернизацију наоружања и побољшање услова служења армије“ - истиче се у закључку извештаја водећег аналитичара компаније IHS Крејга Кефрија.

         Експерти ове компаније истичу да се војни буџет Саудијске Арабије у последњих 10 година утростручио, док ће војни расходи Кине до 2015. године бити већи од војних расхода Немачке, Француске и Велике Британије заједно.

         При том, до 2015. године војни буџети РФ и Кине по обиму ће превазићи исте расходе у Европској унији.

         Експерти IHS потврђују да ће лидер по војним расходима и даље остају САД јер је њихов војни буџет у 2013. години износио 582,4 милијарди долара, на другом месту била је НРК са 139,2, на трећем РФ са 68,9 милијарди, четвртом Велика Британија са 58,9, на петом Јапан са 56,8 и на шестом Француска са 53,1 милијардом долара.

         Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари