Русија испоручила Индији носач авиона „Викрамадитја“

ДУГАЧАК ЈЕ 283,5 МЕТРА, А МОЖЕ ДА НОСИ 30 АВИОНА (МиГ-29К) и БОРБЕНИХ ХЕЛИКОПТЕРА (КА-27 и КА-31)

  •  Има савремену палубну писту и трамплин за ловце МиГ-29К, најмодерније навигационе и радарске системе, уређаје за везу и управљање дејствима авијације и другу специјалну опрему и агрегате, а Русија је обучила комплетну индијску посаду носача авиона од 1500 морнара и официра

         РУСИЈА је данас Индији испоручила носач авиона „Викрамадитја“ ратној морнарици који ће постати командни брод њене ратне морнарице.

         Овај број је практично потпуно нов, иако се ради о преправљеном бившем руском (совјетском) тешком разарачу-носачу авиона „Адмирал С. Г. Горшков“ пројекта 11434.

         Примопредајној свечаности у арктичкој луци Северодвинск присуствовали су заменик руског премијера Дмитриј Рогозин и индијски министар одбране Аракапарамбил Куријен Антони.

         Церемонија је завршена спуштањем руске и дизањем заставе индијске ратне морнарице.

         Званично име носача авиона је: „ИНС Викрамадитја“, а добио га је по познатом индијском цару.

         Записник о примопредаји је са индијске стране потписао командант „Викрамадитје“ Сураџ Бери, а са руске – заменик генералног директора „Рособоронекспорта“ (државни извозник наоружања) Игор Севастјанов.

         Захваљујући обимној реконструкцији, „Викрамадитја“ је добио савремену палубну писту и трамплин за ловце МиГ-29К, најмодерније навигационе и радарске системе, уређаје за везу и управљање дејствима авијације, другу специјалну опрему и агрегате. Русија је такође обучила индијску посаду носача авиона од 1500 морнара и официра.

         Према уговору, Русија ће у Индијском океану изградити и инфраструктуру коју ће „Викрамадитја“ – који треба да плови наредне три деценије - користити.

         Индијски носач авиона дугачак је 283,5 метра, максимална ширина му је 59,8 метара. Може да носи 30 авиона (МиГ-29К) и борбених хеликоптера (Ка-27 и Ка-31).

         Носач авиона треба да стигне у Индију крајем јануара 2014. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари