Рат за Карабах најавио ратове са истовременим нападима стотина дронова-камиказа

ПРЕДСЕДНИК АЗЕРБЕЈЏАНА СЕ ПОХВАЛИО ДА СУ ДРОНОВИ ЈЕРМЕНИМА НАНЕЛИ МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА ШТЕТЕ

Harop - израелски дрон-самоубица који

је користила армија Азербејџана

* Азербејџанци су користили велике турске дронове Bayraktar TB2, као и  израелске летеће пројектиле Harop и дронове Skystriker. Harop су, у ствари, беспилотне летелице самоубице – ударни системи за једнократну употребу

* Дронове је много  теже погодити од авиона и хеликоптера јер се за њихову производњу користи много композитних материјала уместо метала, а и ситнији су па их радари региструју на врло малој удаљености. Проблем је и што праве буку попут аутомобила

* И Иран располаже дроновима-атентаторима. Један од њих је наводно оборио авион ЦИА у Авганистану, у којем се налазио Мајкл д'Андреа, високи званичник ЦИА одговоран за познати атентат на генерала Касема Сулејманија у Багдаду

*  Већ кроз пет или шест година команданти већих јединица суочаваће се са нападима и до 200 дронова-самоубица који ће почети да се обрушавају за само 30-40 секунди.  Зато ће сви тенкови и борбена возила пешадије нападнутих јединица морати да имају чиме да обарају „птице“ таквих јата...

__________________________________________________________

       У РАТУ за Карабах, који су Јермени игубили, важну улогу су одиграли дронови и борбене летелице-камиказе.

       Председник Азербејџана, Илхам Алијев, рекао је да дронови азербејџанских оружаних снага Јерменима уништили наоружање и војну опрему вредну милијарду долара.

       Азербејџанци су користили велике турске дронове Bayraktar TB2, као и  израелске летеће пројектиле Harop и дронове Skystriker.

       Harop су, у ствари, беспилотне летелице самоубице – ударни системи за једнократну употребу.

       Турска такође производи такве борбене машине. На пример, Каргу - квадрокоптер са системом за нишањење, сателитским радио-управљачким каналом и експлозивним пуњењем.

       У рату за Карабах се потврдило да  официр на првој линији фронта више не мора да чека да укопани и маскирни противнички тенк отвори ватру, па да радио-везом тражи артиљеријску ватру. Нити да чека да његови тенкови или противтенковске ракете погоде непријатеља који се открио.

       Сада они свој део бојног поља могу посматрати из ваздуха, идентификовати важне циљеве и уништити их дроновима - ништа не питајући и не чекајући никога.

       Овај рат је показао да ударни дронови знатно повећавају непријатељске губитке и истим коефицијентом смањују губитке својих снага.

       Показало се и да рат постаје јефтинији јер се више не мора трошити по неколико артиљеријских граната на уништавање једне мете.

       Ударни дрон постиже више, а мањи је трошак ако га изгубите у борби него да утрошите за исти учинак одређени број артиљеријских пројектила.

Ударни дрон израелске производнје Sky Striker

       И Иран располаже дроновима-атентаторима. Један од њих је наводно оборио авион ЦИА у Авганистану, у којем се налазио Мајкл д'Андреа, високи званичник ЦИА одговоран за познати атентат на генерала Касема Сулејманија у Багдаду.

       Дронове је, поред свега, много  теже погодити јер се за њихову производњу користи много композитних материјала уместо метала, а и ситнији су па их радари региструју на врло малој удаљености. Проблем је и што праве буку попут аутомобила.

       Против дронова се успешно могу користити хеликоптери попут руског Ка-52, али су им за то потребни другачији радари и ракете ваздух-ваздух.

       Техничка могућност преношења података о ласерски означеном циља са ПВО радара посадама тенкова и борбених возила пешадије - да би и они могли да обарају макар дронове и хеликоптере – више није фантазија.

       То омогућавају и постојеће војне технологије, али то не може бити реализовано за шест месеци јер је то озбиљан посао који подразумева и  интегрисање ПВО са опремом копнених снага. За то већ постоје брзометни топови калибра 30 и 57 мм чији пројектили се могу наводити на циљ.

       И Карабах је показао да су ударни дронови-камиказе постали обуиљна сила и претња. Турци су их и у Сирији и у Либили користили под контролом специјално обучених оператера.

       Јермени су морали да се носе са истовременим нападима 2-4. Турска је у стању да организује синхронизовани напад са десетак, а Американци већ раде производњи целих јата таквих дронова која ће нападати аутономно.

       У једном јату моћи ће да их буде и по сто.

       Један од начина да се зауставе је и постављање испред њих тзв. фрагментационог поља такве густине да кроз њега не могу да прођу.

       Већ кроз пет или шест година команданти већих јединица суочаваће се са нападима и до 200 дронова-самоубица који ће почети да се обрушавају за само 30-40 секунди.

       Зато ће сви тенкови и борбена возила пешадије нападнутих јединица морати да имају чиме да обарају „птице“ таквих јата...

       Ово је можда главна војно-техничка лекција другог рата за Карабах.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари