Пентагону и NATO пао мрак на очи: Русија и Турска потписале уговор о С-400

МОСКВА ОБЈАВИЛА ДА У ПОТПУНОСТИ ОДГОВАРА „ГЕОПОЛИТИЧКИМ ИНТЕРЕСИМА РУСИЈЕ“

  • Руска Федерална служба за војно-техничку сарадњу нагласила да неће откривати подробности уговора због „специфичности и осетљивости тематике“. И навела да Турска као купац С-400 има „приоритетно право коментарисања“ аранжмана
  • Турска већ уплатила аванс, а њени медији тврде да је купила и технологију за производњу С-400
  • Кремљ објавио да је у свету порастао интерес за куповину крстарећих ракета „Калибар“ и да је почела испорука 50 ловаца Миг-29 Египту

        СВИМА у америчком војно-државном врху, а и Јенсу Столтенбергу, сигурно је пао мрак на очи.

        Москва и Анкара коначно су потписале уговор о испоруци Турској руских зенитних ракетних система С-400.

        Ово је званично објавила руска Федерална служба за војно-техничку сарадњу (са другим земљама). Дакле: најпозванији руски државни орган, у чијој су надлежности преговори о таквим међудржавним аранжманима.

        У саопштењу Федералне службе се наглашава да је Русија „спремна за реализацију уговора“.

        Притом је нагласила да неће откривати подробности уговора због „специфичности и осетљивости тематике“. И навела да Турска као купац С-400 има „приоритетно право коментарисања“ аранжмана.

        Није случајно што се у истом саопштењу прецизира:

        „Испорука С-400 Турској одговара геополитичким интересима Руске Федерације“.

        А како и не би!

        Русија овим уговором улази у деценијама неприкосновену америчку зону за продају наоружања. И то са високотехнолошким ракетним системом, чијом куповином је Турска фактички признала да га сматра супериорним ономе што би у тој класи оружја могла да купи од САД.

        Русија продајом С-400 додатно охрабрује Реџепа Тајипа Ердогана да се држи још самосталније и према ЕУ и према Сједињеним Државама и да се унутар NATO не савија попут Пољске, Румуније или Италије.

        Ердоган је, иначе, већ објавио: да је његова земља већ уплатила аванс за С-400.

        Он је још у јуну тврдио да су документи за куповину С-400 и за каснију заједничку производњу тих савремених ракетних система „фактички већ потписани“.

        Турски медији су писали да ће Анкара за две батерије С-400 и технологију за њихову производњу платити 2,5 милијарди долара.

        Иначе, помоћник Владимира Путина за војно-техничку сарадњу, Владимир Кожин, изјавио је да у свету расте потражња за руским крстарећим ракетама „Калибар“, које су за показано у досадашњем сиријском рату добиле „највише могуће оцене“.

        Према његовим речима, све је више купаца и за руске војне роботе који су у Сирији такође имали „ватрено крштење“.

        Кожин је објавио почетак испоруке Египту 50 ловаца МиГ-29.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари