Пентагон тражи места за противракетне системе на пацифичкој обали САД

ПЈОНГЈАНГ ВАШИНГТОН НАЗВАО „НУКЛЕАРНИМ ДЕМОНОМ” КОЈИ УДАРА У РАТНЕ БУБЊЕВЕ

У Вашингтону би волели да то овако изгледа, али у то засад пусти снови

  • Министарство спољних послова у Пјонгјангу упозорило да Вашингтон демонизује Северну Кореју, представљајући њено право на нуклеарно одвраћање у функцији самоодбране као опасност по свет, „припрема повод за превентивни нуклеарни удар” по С. Кореји
  • Јужнокорејска војна шпијунажа управо објавила да „север” наредних дана може извести и нову нуклеарну пробу
  • Руски војни експерти процењују да америчка ПРО није у стању да спречи ударе балистичких интерконтиненталних ракета јер не излази на крај ни са ракетама средњег домета. Такође: да је „север” већ у стању да изведе атомске ударе по Јапану, Јужној Кореји и америчким војним базама на Окинави и Гуаму, а да је са новом ракетом „Хвасон-15” („Марс-15”) вероватно стекао и могућност за извођење узвратног атомског удара по самој континенталној територији САД

          СКОРЕ америчко-јужнокорејске војне маневре званични Пјонгјанг је назвао новим доказом да је Вашингтон „нуклеарни демон” и да „удара у ратне бубњеве”.

          Маневри ће трајати од 4. до 8. децембра под називом Vigilant ACE. У њима ће, како се тврди, учествовати 1200 америчких војника са 230 ратних авиона, укључујући ловце F-22 и F-35.

          Један севернокорејски дипломата је националном листу „Нодон синмун” додатно рекао: „И ти маневри су доказ ко је истински фанатик нуклеарног рата и ко угрожава мир и на Корејском полуострву и у свету у целини. Довлачењем стратешког нуклеарног наоружаљња у регион – САД изводе велике ратне провокације без преседана и ситуацију на Корејском полуострву чине оштром и експлозивном”.

          Пјонгјанг је посебно нагласио да Вашингтон демонизује Северну Кореју, представљајући њено право на нуклеарно одвраћање у функцији самоодбране као опасност по свет, „припрема повод за превентивни нуклеарни удар” по С. Кореји.

          „Све што Вашингтон чини може се сматрати прелудијумом за нуклеарни рат. Светска заједница дужна је да јасно разабере одакле се чују ратни бубњеви јер је одговорност на САД које разарају и саботирају мир у свету” – упозорило је Министарство спољних послова у Пјонгјангу.

          Амерички медији су – позвавши се на двојицу конгресмена, Мајка Роџерса и Адама Смита – објавили да Пентагон на пацифичкој обали САД тражи подесно место за постављање нових антиракетних инсталација. Наводно ради заштите од ракетних напада са стране Северне Кореје.

          Конгресмени Роџерс и Смит истовремено су открили да ће бити постављени противракетни системи THAAD, али да јој није одређено – на колико места и где тачно.

          Пентагон је системе THAAD већ поставио у Јужној Кореји и на америчком пацифичком острву Гуам.

            Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун објавио је претходних дана да је његова земља реализовала свој „велики историјски задатак”: да је комплетирала своје ракетно-нуклеарне снаге.

          Шта год да је Северна Кореја реализовала, амерички експерти већ тврде да сада располаже ракетама којима може угрозити и сам Вашингтон, а Доналд Трамп је једва дочекао да објави да је за САД повећавање војних расхода „важније него икад”.

          Пјонгјанг је, у сваком случају, узнемирио америчке империјалисте и њихове савезнике.

          Јужнокорејска војна шпијунажа управо је објавила да „север” наредних дана може извести и нову нуклеарну пробу.

          Руски војни експерти процењују да америчка ПРО није у стању да спречи ударе балистичких интерконтиненталних ракета јер не излази на крај ни са ракетама средњег домета.

          Такође: да је „север” већ у стању да изведе атомске ударе по Јапану, Јужној Кореји и америчким војним базама на Окинави и Гуаму, а да је са новом ракетом „Хвасон-15” („Марс-15”) вероватно стекао и могућност за извођење узвратног атомског удара по самој континенталној територији САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари