Пентагон признао да ће му бити потребне године да сустигне Русију у области хиперсоничног оружја

ГЕНЕРАЛ ЏОН ХЕЈТЕН: ТРАЖИЛИ СМО ДА СЕ УБРЗА РАД НА ТОМ ОРУЖЈУ, АЛИ ТО ЈОШ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНО

Руски хиперсонични ракетни систем "Авангард"

* Владимир ПУТИН претходних дана поновио да је Русија – први пут у историји – испред свих других земаља по неким оружјима и саопштио: када армије других великих војних сила добију хиперсонично оружје – ми ћемо „већ имати нешто новије“. Откривши притом да руска војна наука на таквом оружју већ ради...

   _______________________________________________________________________     

        БИЛИ смо светски лидери у области хиперсоничног оружја, али су пројекти а којима смо радили били неуспешни, па ће нам сада бити потребне године да повратимо изгубљене позиције – изјавио је Џон Хејтен, заменик председника Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД.

        Генерал Хејтен је наступио у Центру за међународне стратешке студије у Вашингтону, где је пред пробраном публиком у наставку рекао:

        „У области хиперзвука данас се озбиљно такмичимо са више конкурената из света. Пре десет година смо радили на два таква програма, на два прототипа… Међутим, нису довољно добро функционисали. Били су то неуспеси, а шта смо ми потом урадили? Годинама се бавили узроцима тих неуспеха, па на крају одустали од оба програма“.

        Главно Хејтеново признање ипак је било ово:

        „Сада ће нам бити потребне године да дођемо на жељени ниво. Тражили смо да се тај процес убрза, али то још није обезбеђено“.

        И биће, по свему судећи.

        У децембру је шеф Пентагона Марк Еспер признао да САД заостају на плану хиперсоничног наоружања и да су присиљене да сустижу Русију.

        Владимир Путин је 2. децембра наложио врху своје ратне морнарице да хиперсоничним ракетама „Циркон“ што пре опреми и најновије фрегате и подморнице.

        Министарство одбране РФ је 26. новембра Американцима показало хиперсонични ракетни систем „Авангард“.

        Путин је претходних дана поновио да је Русија – први пут у историји – испред свих других земаља по неким оружјима и саопштио: када армије других великих војних сила добију хиперсонично оружје – ми ћемо „већ имати нешто новије“.      

        Открио је да руска војна наука на таквом оружју већ ради...      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари