Путин и Лукашенко су посматрали заједничке војне маневре „Запад-2013“

РУСКО-БЕЛОРУСКЕ СНАГЕ КОД ГРОДНА ИЗВЕЛЕ И ДЕСАНТ РАДИ УНИШТЕЊА „ТЕРОРИСТА“ КОЈИ СУ ПРЕСЕКЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ

  • Маневрима присуствовао и врх ОДКБ и министри одбране Јерменије и Таџикистана

        ВЕЛИКИМ руско-белоруским војним маневрима Запад- 2013, који су одржани од 20. до 26. септембра на пет полигона командовали су министри одбране обе државе Сергеј Шојгу и Јуриј Жадобин.

        Маневри „Запад-2013“ су унапред планирани, одржавају се једном у две године - наизменично на територији две земље.

        Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко посматрали су завршну фазу тих заједничких стратешких војних вежби на полигону „Гожски“.

        Белоруски председник је на маневре дошао заједно са сином Николајем.

 Тенкови у дејству код Гродна

       Лукашенко се сусрео са руским лидером на полигонској писти за постројавање. Лидери две земље су се прво руковали, а потом загрлили и упутили да посматрају маневре.

        Поред Путина и Лукашенка, маневре су посматрали и генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа, државни секретар Савезне државе Григориј Рапота, министари одбране Јерменије  Сејран Огањан, начелници генералштабова Русије и Белорусије Валериј Герасимов и Петар Тихоновски, као и секретари савета за безбедност Јерменије, Белорусије и Таџикистана Артур Багдасарјан, Леонид Маљцев и Абдурахим Кахаров.

        Сагласно сценарију, на полигону „Гожски“, Девета моторизовано-стрељачка бригада Западног војног округа РФ -заједно са јединицама белоруских Оружаних снага – извела је специјалну операцију уништења „незаконите оружане формације која је покушавала да продре на територију Савезне државе РФ и Белорусије“.

        Колона терориста покушавала да возилима пређе државну границу и заобиђе руску одбрану, али је била откривена. Тада су терористи покушавали да се сакрију.

Поморски део вежбе у водама калињинградске области

        Руско-белоруске снаге су одмах почеле да бомбардују бандитске формације авионима Су-25 и хеликоптерима Ми-8 и Ми-24.

        Хеликоптерима Ми-8 руске и белоруске падобранске  јединице потом су извеле десант на позиције терориста по којима је претходно отворена артиљеријска паљба.

        Након неутрализације ватрених тачака, у борбу су ступиле моторизоване стрељачке јединице оружаних снага две земље које коначно уништавају противниче снаге у одступању.

        Завршна фаза вежбе трајала је 50 минута.

        Након завршетка вежбе на територији Белорусије, Путин и Лукашенко су кренули дапогледају како протичу маневри у руској Калињинградској области.

        Заменик начелника генералштаба Снага одбране Естоније, потпуковник Ееро Ребо, изјавио је поводом „Запада-2013“: „Маневре су фромално ограничени на Белоруисју и Калињинградску област, али су активности у задњем плану суштински биле значајније и крупније. А маневри су били у Западном војном округу који се налази у нашој непосредној близини. Забринутост изазивају управо размере вежби“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари