Нису ни Немци што су били: Једна управа Бундесвера разаслала војне тајне широм света

УМЕСТО ДА ИХ ДОСТАВИ САМО ДВЕМА ОДАБРАНИМ КОМПАНИЈАМА, ПОСЛАЛА ИХ НА ПРЕКО 20 АДРЕСА

* Берлин решио да купи 45-60 нових хеликоптера, а на тендер се јавило више од 20 произвођача из Европе и САД. Избор био сужен на две америчке фирме: Sikorsky сс његовим најновијим моделом CH-53К King Stallion и Boeing са модернизованом варијантом  CH-47 Чинук. Уместо да само оне добију допунске тајне информације, укључујући и „техничке захтеве“, добиле су их све фирме које су учествовале на тендеру. Дакле: и оних 20-ак које су отпале у `квалификацијама`...

* У Немачкој се већ чују озбиљни гласови да је Бундесвер „у критичном стању“, а оружаним снагама фале и модерне јуришне пушке, и ратни бродови, и тенкови, и борбени авиони...

_____________________________________________________________________

        У СРПСКОЈ масовној свести чврсто се укоренило: тачни Немци, прецизни Немци, професионални Немци. и све тако... Само, није баш све тако.

        Имају Немци – при Бундесверу - федералну установу за наоружавање и информационе технологије. Позната је под скраћеницом BAAINBw, има чак 10.000 сарадника, а седиште јој је у Кобленцу.

        Бави се послом који подразумева: ако немачки геније негде никад неће оманути – ту неће. Али, и ту омањује.

        Утицајни и озбиљни немачки лист Die Welt објавио је да је BAAINBw у процедури набавке (за Бундесвер) тешких хеликоптера – за 5,6 милијарди евра – направио „једну од својих уобичајених грешака“.

        Поводом хеликоптера је тајне податке – који су били намењени само пробраним снабдевачима – послао свим учесницима тендера.

        Лист наглашава да је и то омањивање показало да су оружане снаге Немачке „у критичном стању“.

        Аутор текста Торстен Јунгхолт указује да се поводом BAAINBw „мора нешто хитно предузимати“ јер се у Кобленцу при набавкама наоружања и војне опреме „редовно праве необјашњиве грешке“.

        Бундесвер користи хеликоптере CH-53 америчке компаније Sikorsky произведене још 70-их година. Има их укупно 71, али је употребљиво само 16.

        Зато је Берлин решио да купи 45-60 нових хеликоптера, а на тендер се јавило више од 20 произвођача из Европе и САД.

        Избор је већ сужен на две америчке фирме: Sikorsky сс његовим најновијим моделом CH-53К King Stallion и Boeing са модернизованом варијантом  CH-47 „Чинук“.

        BAAINBw је требало да њима достави све неопходне информације, укључујући и „техничке захтеве“, али су их добиле све фирме које су учествовале на тендеру. Дакле: и оних 20-ак које су отпале у `квалификацијама`...

        Die Welt то назива „крајње непријатним инцидентом.

        Навео је да су недавно двојица функционера мањих немачких војих фирми осуђена на затворске казне због одавања државних тајни. А сва кривица им је у томе што су од једног посланика добили тајни пројекат финансијског планирања Бундесвера и предали га својим фирмама. А реч је управо о тешким транспортним хеликоптерима.

        Сада је државне тајне разгласио сам Бундесвер, предавши их војним концернима широм света.

        У Немачкој се већ чују озбиљни гласови да је Бундесвер „у критичном стању“, а оружаним снагама фале и модерне јуришне пушке, и ратни бродови, и тенкови, и борбени авиони...

        Немачки медији, иначе, преносе да војни пилоти Бундесвера лете током године мање од норми које прописује НАТО...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари