Нетањаху замолио Путина да не продаје С-300 Ирану

МОСКВА НУДИ У ЗАМЕНУ ПРОТИВВАЗДУШНЕ СИСТЕМЕ АНТЕЈ-2500,

АЛИ ТЕХЕРАН ИНСИСТИРА НА С-300

Владимир Путин и Бењамин Нетањаху

  • После боравка у Москви шефа иранске дипломатије Џавада Зарифа, у главни град Русије стигао и саветник изрелског премијера за националну безбедност Јоси Коен. Израелски лист „Маарив“ трвди да је то била трећа посета Коена руској престоници у последња три месеца

          ПРЕМИЈЕР Израела Бењамин Нетањаху замолио је Владимира Путина да одбије молбу Ирана да му Русија прода ракетне системе С-300, открио је Ели Барденстејн, политичи коментатор листа „Маарив“.

          Познато је да је Русија понудила Ирану противваздушне системе Антеј-2500 уместо С-300 које Техерану због међународних санкција још није испоручила. Такође: да је министар иностраних послова Ирана Џавад Зариф - за време недавне посете Москви - ставио до знања да је Иран заинтересован да добије управо системе С-300.

          У таквој ситуацији, Нетањаху је иницирао хитан телефонски разговор са председником Русије и изразио забринутост због могућег посла између Техерана и Москве.

          „Маарив“ је уз ово објавио и да је 28. јануара ове године у Москви боравио саветник изрелског премијера за националну безбедност Јоси Коен. Чак је открио: да је то била трећа посета Коена руској престоници у последња три месеца.

          Коен је том приликом разговарао са секретаром Савеза безбедности РФ Николајем Патрушевом. Руски извори саопштавају, а цитира их „Маарив“, да су стране размотриле актуелна питања регионалних и межународних проблема у области безбедности.

          Како саопштавају медији, питање могуће испоруке система С-300 Техерану, разматрали су и Владимир Путин и Бењамин Нетањаху током њиховог сусрета у Сочију у мају прошле године.

          Факти подсећају да је уговор о испоруци руских ракетних система С-300 Ирану био потписан још крајем 2007. године. Међутим, у јуну 2010. године Савет безбедности ОУН је изгласао резолуцију 1929 којом се уводе ограничења у испорукама обичног оружја Ирану, која укључују ракете и ракетне системе, тенкове, јуришне хеликоптере, борбене авионе и бродове.

          У јесен исте године, тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев потписао је указ којим се забрањује (у складу са резолуцијом СБ ОУН) испорука система С-300 Ирану, као и свих његових компоненти.

          Реализацију тог уговора су - још пре доношења резолуције СБ ОУН - настојали да спрече САД и Израел. За то је своју посету Москви у фебруару 2010. године искористио и Бењамин Нетањаху који је тада разговорао са тадашњим председником РФ Дмитријем Медведевом и премијером Владимиром Путином.

          Сам Техеран је више пута изјавио да пројектује свој ракетни комплекс сличан С-300. Макете тих система показао је и на војним парадама, али експерти тврде да их досад није тестирао.

          Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари