National Interest: У базу Хмејмим стигао руски летећи радар А-50У који ће „затворити“ небо Сирије

У СТАЊУ ЈЕ ДА ИСТОВРЕМЕНО ПРАТИ 150 ЦИЉЕВА И ДА ДАЈЕ ПОДАТКЕ ЗА ПАЉБУ ДЕСЕТИНАМА ЛОВАЦА

  • Циљеве открива на удаљеностима и до 650 километара, а угледни амерички лист процењује да је његова појава у небу Сирије вероватно реакција на недавни ракетни удар САД по војном аеродрому „Шајрат“

        УГЛЕДНИ амерички специјализовани лист The National Interest оценио је да ће појава у Сирији руског „летећег радара“ - А-50 - много шта променити у даљем ратовању на Блиском Истоку.

        Коментатор листа Том Купер указује прво на две од њих: знатно ће појачати руску авио-групу у небу Сирије и обезбедити својим Ваздушно-космичким снагама „контролу сиријског ваздушног простора“.

        А-50 су претходних дана - у руској авио-бази Хмејмим код Латакије - прво снимили израелски шпијунски сателити.

        Купер посебно наглашава:

        „С обзиром на цео развој ситуације, за Русе довођење тог авиона у Сирију заиста има смисла. То је вероватно реакција на недавни ракетни удар САД по сиријском војном аеродрому „Шајрат“. А-50 ће руским официрима обезбедити податке о свим лансирањима ракета у домету свог радара. У деловању руска авијације појавиће се додатна координисаност дејстава“.

        Купер наводи да је у Сирију стигла најновија, последња верзија А-50У и наглашава да је тај авион опремљен радарским системом „Шмељ“ који открива циљеве на растојањима 300-650 километара.

        Тај шпијунски авиона - наглашава The National Interest - има потпуно дигитализовано управљање радаром, а има и осетно повећани „ресурс за остајање у ваздуху“.

        У стању је да прелети до 7.500 километара без узимања горива. Брзином до 800 километара на сат.

        Његов претходник - А-50М - у стању је да обезбеди непрекидно праћење до 100 различитих циљева. А „У“ - до 150, па чак и више.

        Технички карактеристике А-50У још су тајна, али се тврди да је у стању да истовремено на различите циљеве наводи десетине ловаца. Притом команде пилотима ловаца стижу аутоматизовано, то јест - не мора да их преноси официр који управља борбом.

        Његов радар наводно одређује и типове противничких авиона чак и кад лете на малим висинама. Тада на удаљеностима до 400 километара, а када су високо - и до 600-650 километара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари