Москва: Запад реанимира хладноратовски систем за пребацивање трупа и ратне технике из САД у Европу

НА БРИТАНСКИ ВОЈНИ АЕРОДРОМ ФАЕРФОРД ВЕЋ СЛЕТЕЛА ТРИ СТРАТЕШКА Б-52Н, А ЈОШ ЈЕ НАЈМАЊЕ ПЕТ

* Заменик секретара руског Савета безбедности Михаил ПОПОВ: Тај трансатлантски систем постоји да би обезбедио размештање испред граница Русије велике коалиционе војне групације. А током две последње године је бројност трупа НАТО повећана са 25.000 на 40.000 и реализује се америчка иницијатива која поразумева постојање спремних за борбу за највише 30 дана 30 механизованих батаљона, 30 авио-ескадрила и 30 ратних бродова

* Сваки B-52 Stratofortress у стању је да носи преко 30 тона бомби и крстарећих ракета и да прелети 14.000 километара       

___________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКА ратна авијација пребацила је своја три стратешка бомбардера B-52H Stratofortress у авио-базу Фаерфорд у Великој Британији.

         Ти авиони могу да носе и најтеже авио-бомбе и крстареће ракете са нуклеарним бојевим главама.

         Наредних дана ће на писте базе Фаерфорд слетати нови амерички бомбардери истог типа.

         Претпоставља се да ће их стићи још најмање пет.

         Један од прва три (носи број 60-0061), убрзо по прелетању Атлантика узлетео је поново и извео лет изнад источног Балтика. На самој граници између међународног и руског ваздушног простора.

         У Москви је објављено да је неколико минута био у домету руске обалске ПВО јер се обали Русије био приближио на само 100 километара.

         Летео је на висни 8.200 метара, са „демонстративно искљученим транспондером“.

         Предислокација B-52H у Европу део је припрема за НАТО маневре у Грузији NATO-GEO EX19 који треба  да почну 18. марта. Међутим, нема још званичне потврде да ће и ови авиони учествовати у самим маневрима.

         Пентагон авио-базу Фаерфорд редовно користи за пребацивање стратешке авијације у Европу.

         Сваки B-52 у стању је да носи преко 30 тона бомби и крстарећих ракета и да прелети 14.000 километара.

         Реагујући на ово, заменик секретара руског Савета безбедности – Михаил Попов – изјавио је да Сједињене Државе и НАТО „реанимирају у време Хладног рата створени систем трансатлантских  пребацивања трупа и ратне технике из САД  и Канаде у Европу“.

         Указао је да се ради, као и раније, о приближавању западне војне силе границама Русије и додао:

         „Током две последње године је – у оквирима реализације „Плана за повећање борбене готовости снага НАТО“ и „Концепције истуреног присуства и јачања“ – бројност трупа алијансе повећана са 25.000 на 40.000. Реализује се америчка иницијатива `3х30` која поразумева постојање спремних за борбу за највише 30 дана 30 механизованих батаљона, 30 авио-ескадрила и 30 ратних бродова“.

         Попов посебно наглашава да поменути трансатлантски систем постоји да би обезбедио размештање испред граница Русије „велике коалиционе војне групације“.

         Попов указује да је утоку и реализација одлуке о формирању штаба мултинационалне дивизије „Север“.  На бази управљања данском моторизованом пешадијском дивизијом.

         Њена истурена група већ је поред насеља Адажи у Летонији.

         Попов наводи и да НАТО прави своју сајбер-структуру у три балтичке државице које су некад биле у саставу СССР и да су у функцији „онеспособљавања компјутерских система најважнијих објеката у Русији“.

         Два главна таква центра НАТО налазе се у Риги и Талину.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари