Москва одложила испоруку С-300 Сирији до половине следеће године?

РУСИЈА И СИРИЈА ПОЧЕТКОМ 2011. ПОТПИСАЛЕ УГОВОР

НА МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА ЗА ИСПОРУКУ ЧЕТИРИ БАТЕРИЈЕ С-300

  • „Политичка подршка коју Сирија добија од Русије, Кине и Ирана је данас Дамаску далеко важнија и пуно више помаже Асаду него што би рецимо 10-ак војних авиона или неколико десетина ракета“, тврди московски војни експерт Руслан Пуков

         НОВИ руски извештаји указују да Москва неће Сирији напредни ПВО систем С-300 до средине 2014. године.

         Информацију о овоме објавила је компанија ММЗ Авангард на свом службеном сајту. А ММЗ Авангард је део корпорације Алмаз-Антеј која производи С-300 и ракете за С-300.

         На сајту „Авангарда” се указује да се „одлагање реализације уговора тиче купца 760“ - а то је Сирија. Истовремено се признаје да је компанија већ примила новац за ракете у износу од 7,3 милиона долара.

         Русија и Сирија су потписале су уговор вредан 1 милијарду долара за испоруку четири батерије С-300. Уговор је потписан почетком 2011., пре него су у Сирији избили први оружани сукоби.

         Због ове одлуке Сирија ће бити у лошијем положају уколико дође до стране војне агресије, али руски војни стручњак Руслан Пуков сматра да није тако и истиче да је одлагање у овом тренутку добар потез и за Русију и за Сирију јер би достава „свакако била снажна политичка иритација“.

         „Овде је ситуација слична као и када је реч о Миговима-29. Пре неколико месеци шеф корпорације МиГ, Сергеј Коротков, рекао је да ће се Сирији, на бази уговора из 2007., доставити само шест, а не 12 Мигова како је раније договорено“, рекао је Пуков.

         „Политичка подршка коју Сирија добија од Русије, Кине и Ирана је данас Дамаску далеко важнија и пуно више помаже Асаду него што би рецимо 10-ак војних авиона или неколико десетина ракета“, тврди Пуков.

         Москва је одбила „понуду“ Саудијске Арабије од 15 милијарди долара војних поруџбина да би „попустила“ поводом Сирије.

         Остављањем Сирије, за сада, без С-300 - Русија игра на карту да се страна војна инвазија на Сирији неће догодити.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари