Москва објаснила Белој кући да њена Калињинградска област није „бодеж у срцу Европе" већ у срцу - НАТО

ФУНКЦИОНЕР ДРЖАВНЕ ДУМЕ А.  ШЕРИН: НИЈЕ У СРЦУ ЕВРОПЕ И ЗАТО ШТО ЈЕ СРЦЕ ЕВРОПЕ У - АМЕРИЦИ

* Саветник Доналда Трампа за националну безбедност Роберт О`БРАЈЕН: „Калињинград би, због свог географског положаја, могао да постане трговачко средиште, центар туризма и социјалних контаката Русије и западне Европе. Нажалост, руске власти претвориле су га у затворену војну базу, напуњену савременим оружјем и ракетама

* Губернатор Калињинградске области Антон АЛИХАНОВ: А што се туризма тиче, Калињинградска област има годишњи раст туризма на нивоу 17-20 одсто

* Руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј ПУШКОВ: „Кад Американци престану да шаљу ратне бродове у Црно, Балтичко и Баренцово море, дакле - хиљадама километара далеко од Сједињених Држава, кад у Европи не буду држали 150 нуклеарних бомби и 60 хиљада војника, имаће право да нешто кажу и о Калињинграду“

* Бивши први генерал руске армије за ПВО Ајтеч БИЖЕВ поводом „Харигановог плана за уништење Калињинградске области: „То није могуће. Њу штити и појачана ПВО Балтичке флоте. А са копна – цела дивизија ПВО. Сједињене Државе немају чиме да парирају ПВО Калињинградске области. Она је у стању да издржи први налет НАТО-авијације, ма колико масован и моћан био“

_____________________________________________________________________

        САВЕТНИК за националну безбедност председника САД - Роберт О’Брајен - назвао је војну инфраструктуру у руском региону Калињинградом „бодежом у срцу Европе.“

        Оценио је да су руске власти Калињинградску област наводно претвориле „у затворену војну базу“.

        Још је оптужио Русију да је оружје у Калињинграду „наменила земљама ЕУ, пре свега балтичким државама“. И навео да је Москва била забранила летове западне извиђачке авијације изнад Калињинградске области иако на то није имала право с обзиром на Споразум о отвореном небу.

        Верујући да на тај начин `неодољиво поентира`, рекао је на крају и ово:

        „Калињинград би, због свог географског положаја, могао да постане трговачко средиште, центар туризма и социјалних контаката Русије и западне Европе. Нажалост, руске власти претвориле су га у затворену војну базу, напуњену савременим оружјем и ракетама. Цела ситуација у Калињинградској регији је, што је за жаљење, пропуштена шанса за Русију и Европу“.

Роберт О`Брајен

        О`Брајен се поводом Калињинграда показао као прави Американац. Јер, и инспектори Пентагона су у марту, заједном са својим војним вазалима из Литваније и Естоније, извели нови посматрачки лет изнад Калињинградске области.

        Наравно, Русија „бодеж у срцу Европе“ није оставила без своје реакције.

        Губернатор Калињинградске области Антон Алиханов назвао је О'Брајенове оцене и ставове  површним. Указао му је да Калињинградска област има годишњи раст туризма на нивоу 17-20 одсто.

        Сенатор и спољнополитички експерт Алексеј Пушков поручио је О`Брајену, а и свима у САД који мисле као он, да би им било боље да ћуте:

        „Кад Американци престану да шаљу ратне бродове у Црно, Балтичко и Баренцово море, дакле - хиљадама километара далеко од Сједињених Држава, кад у Европи не буду држали 150 нуклеарних бомби и 60 хиљада војника, имаће право да нешто кажу и о Калињинграду“.

        Први заменик председника Одбора Државне Думе за одбране за одбрану, Александар Шерин, поручио је Трамповом главном саветнику:

        „Европа нема руски бодеж у срцу. Срце и мозак Европе су у Сједињеним Државама. А то значи да је срце Европе потпуно сигурно“.

        А зашто и О`Брајен Калињинградскиу област назива „бодежом у срцу Европе“ открио је је  командант америчке авијације у Европи генерал Џефри Хариган.

        признао је да су Оружане снаге САД разрадиле план за неутралисање противваздушне одбране Калињинградске области. Зато што руске зенитне, противбродске и копнене ракете могу угрожавати већи део територије земаља НАТО.

        Онлајн-издање Breaking Defense пренело је и ове његове речи:

        „Ако буде потребно да уништимо IADS (интегрисани систем ПВО) руске Калињинградске области, нека нико не сумња да ћемо то учинити. Већ имамо план како да то изведемо. Ми се за то спремамо. Стално побољшавамо планове чији је то део и бићемо спремни да их реализујемо, ако то постане неопходно“.

Ноћни Калињинград

        Бивши први генерал руске армије за ПВО Ајтеч Бижев оценио је да „Хариганов план“ није могуће реализовати:

        „Калињинградску област штити и појачана ПВО Балтичке флоте. А са копна – цела дивизија ПВО. Сједињене Државе немају чиме да парирају ПВО Калињинградске области. Она је у стању да издржи први налет НАТО-авијације, ма колико масован и моћан био“.

        Московски медији преносе да су лансери С-300 и С-400 у стању да истовремено испале стотине зенитних ракета, а да би тек потом `на сцену` изашли „Искандери који би уништавали натовске аеродроме, штабове, складишта муниције...

        Војни експерт Александар Гољц сматра да се Хариган огласио зато што у Монсу и Пентагону схватају да Русија из Калињинграда може онемогућити слање појачања на исток ваздушним и поморским путем. За НАТО су, наглашава Гољц, највећа опасност крстареће ракете поморског базирања.

        По његовој процени, САД би у случају рата у Балтичко море послале десетине и десетине ратних бродова и подморница које би сву своју ватрену моћ обрушиле на Калињинградску област.

        Русија би употребила обалске ракетне системе „Бал“ и „Бастион“, „Искандере“ и крстареће ракете „Калибар“.

        Гољц закључује: „Надам се да ће се у Пентагону на време сетити да би удар на Калињинградску област не би могао да остане на томе и да би се претворио у велики рат Русије и САД у којем не била уништена Калињинградска област, већ – живот на планети“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари