„Метална олуја” испаљује милион метака у минуту!

РУСИ ТЕСТИРАЛИ СУ ТОП НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ -

НОВО ОРУЖЈЕ НАЗВАНО ТЕРМОЕЛЕКТРОХЕМИЈСКИМ

  • Аустралијски научници измислили потпуно нов начин пуцања: у цеви су распоређени меци, један иза другог. Испаљују се слањем електричног сигнала до метка, следећи метак се шири, вршећи функцију затварача. Количина барута се разликује у зависности од удаљености метка од врха цеви, обезбеђујући идеално, програмирано време између пуцњева
  • Руски научници пројектују и ласер који ће се налазити у ваздуху а чији циљ ће бити заслепљивање шпијунских сателита противника.
  • На тржишту су се већ појавили меци са самонавођењем који раде по принципу испали и заборави. У таквом метку налази се микропроцесор, а у његовом предњем делу - оптички сензор који му задаје путању
  • Прецизност таквог метка већа је 45 пута у поређењу са обичним метком: на растојању од једног километра одступање стандардног метка износи девет метара, док код метка са самонавођењем оно износи свега - 0,2 метра. Изгледа да ће снајперисти ускоро да остану без посла

        РУСКИ научници тестирали су топ нове генерације.

       Како је објавио московски дневни лист Известија, позивајући се на своје изворе у одбрамбеним структурама, ново оружје названо је термоелектрохемијским - због принципа свог рада.

       Паљење експлозивне материје врши се покретањем плазмом уместо обичном иглом. Сама материја је много гушћа од барута, што, уз плазму и електромагнетни импулс, повећава брзину и даљину лета пројектила.

       Трка у наоружању је постојала увек: јачи топовски метак узроковао је настанак дебљег оклопа. Ево перспективних технологија које ће у блиској будућности бити примењене у војној индустрији.

       Први на том списку је ласер - без кога већ не може да се замисли ни један научнофантастични филм и који постепено улази у наоружање светских армија. Иако се нико више не изненађује на помен ласера који руше авионе, та технологија представља прави ужас за противника.

       Незванични назив система Thermal Laser System је „болни зраци“. Оружје изазива неиздржљиво печење на кожи непријатеља. Овај ласер не наноси повреде, него само изазива осећај бола.        

       ПРО је још једна област где се овај сноп светлости може војно применити. И док „ваздушни ласер“ (предвиђен за уништавање ракета) на авионима, за сада, представља само пројекат, мали систем инсталиран на палуби брода је већ - реалност.

       Тако је у лето 2012. године флота САД извршила тестирања војног ласера који је успешно оборио малу беспилотну летелицу.

       Главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко наглашава да се на тим технологијама ради и у Русији.

       Руски научници пројектују ласер који ће се налазити у ваздуху а чији циљ ће бити заслепљивање шпијунских сателита противника.

       Ако је спором (за сада) ласеру могуће засметати да погоди циљ, против најбржег оружја на свету противник тешко да би имао шансу.

       Упознајте се са - „Металном олујом“.

       Аустралијски научници измислили су потпуно нов начин пуцања: у цеви су распоређени меци, један иза другог. Испаљују се слањем електричног сигнала до метка, следећи метак се шири, вршећи функцију затварача. Количина барута се разликује у зависности од удаљености метка од врха цеви, обезбеђујући идеално, програмирано време између пуцњева.

       Митраљез има једноставну конструкцију (шаржер у потпуности улази у цев), не користи чауре и нема мобилне елементе, што га чини једноставним за употребу.

       „Метална олуја“ може да се модификује за испаљивање граната. Али, оно што је најзанимљивије код овог оружја је - брзина испаљивања од милион метака у минуту.

       У садашње време техника полако замењује човека: беспилотни авиони, дириговане ракете и роботи-инжењерци, али је умеће пуцања остало главно и после много векова.

       Ускоро ће се све променити - на тржишту су се појавили меци са самонавођењем који раде по принципу (испали и заборави). У таквом метку налази се микропроцесор, а у његовом предњем делу - оптички сензор који му задаје путању.

       За корекцију правца пројектила служе микроуправљачи који се налазе у метку.

       Прецизност таквог метка већа је 45 пута у поређењу са обичним метком: на растојању од једног километра одступање стандардног метка износи девет метара, док код метка са самонавођењем оно износи свега - 0,2 метра. Изгледа да ће снајперисти ускоро да остану без посла.

       И на крају - о оружју које ће користити светске армије у далекој будућности.

       Тако се у многим фантастичним игрицама, књигама и филмовима појављује пушка Гауса - високопрецизно оружје које ради по принципу електромагнетног убрзања.

       Принцип рада: цев са метком налази се унутар неколико индукционих калемова који „увлаче“ метак у себе. Тиме се постиже велика брзина, бешумност (уколико брзина метка није већа од брзине звука), универзалност (може да испаљује различиту муницију) и бестрзајност.

       Без обзира на своју, наизглед, једноставност, пушка Гауса неће се скоро појавити у употреби: потребан јој је компактан и снажан извор напајања, а потребно јој је смањити и тежину и димензије.

       Сличан уређај који може да примењује војска је - шински топ. Принцип његовог рада заснован је на Лоренцовој сили, која претвара електричну енергију у кинетичку.

       Он се састоји од две паралелне електроде (шине) прикључене на извор струје. Између шина се налази проводни клизач који затвара струјно коло и добија убрзање.

       Шински акцелератор способан је да метку да невероватну брзину, а, под одређеним условима, може и да растопи метак и претвори га у плазму. Ипак, као и пушка Гауса, и шински топ има своје мане: потребан му је снажан извор енергије, као и моћан, нагли импулс струје.

       Сергеј Блохин

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари