Матис: Пакистан је потенцијално најопаснија земља на свету

ПРОЦЕНЕ СУ ДА ПАКИСТАН ИМА ДО 150 НУКЛЕАРНИХ БОМБИ, А ИНДИЈА – ДО 140

* Генерал Џејмс МАТИС, који је био министар одбране САД до 31. децембра 2018-те, упозорава да је Пакистан опасан и због повећавања нуклеарног арсенала и због радикализације свог становништва

* Минулог јула је директор обавештајне службе Пентагона Роберт Ешли рекао да је тренутно за САД најопаснија Русија и да ће то бити у краткорочној перспективи, а у дугорочној – Кина

__________________________________________________________________________

        ДОНЕДАВНИ шеф Пентагона Џејмс Матис упозорава да је Пакистан – због радикализације становништва и истовременог повећавања свог  нуклеарног потенцијала – „потенцијално најопаснија земља на свету“.

        У својој најновијој књизи, која је јуче ушла у продају, Матис додатно наводи:

        „Од свих земаља са којима сам имао посла,сматрам да је Пакистан најопаснији. На радикализацију становништва указује и пакистански војни врх“.

        Матис се – у доброј мери и због Пакистана – залаже за јачање контроле над наоружањем, посебно нуклеарним.

        Пакистан је нуклеарни програм отпочео пет година после Индије, тачније 1972, али је - према проценама Федерације америчких научника (ФАС) - по броју нуклеарних глава већ престигао Индију која има између 130 и 140 нуклеарних бомби.

        Према извештају ФАС-а из новембра 2018. године, Пакистан има између 140 и 150 нуклеарних глава.

        Међутим, за разлику од Индије, Пакистан нема намеру да потписује обавезу да неће први користити то оружје.

        Напротив, његови званичници су неколико пута наглашавали могућност да ће - уколико буде потребно - употребити "сво наоружење из националног арсенала“.

        Индија и Пакистан су до сада четири пута ратовали, а сада први пут у историји две нуклеарне силе бомбардују једна другу.

        Матис је био министар одбране САД до 31. децембра 2018-те.

        Минулог јула је директор обавештајне службе Пентагона Роберт Ешли рекао да је тренутно за САД најопаснија Русија и да ће то бити украткорочној перспективи, а да ће у дугорочној то бити – Кина.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари