Матис не да Израелу да Хрватској прода 12 америчких Ф-16 иако их је модернизовао

ЗАГРЕБ СПРЕМАН ДА ПЛАТИ 500 МИЛИОНА ДОЛАРА – ТЕЛ АВИВ ИМА ЈОШ 18 ТИХ ЛОВАЦА КОЈЕ НЕ КОРИСТИ

* Хрватска гневна и недавно је сугерисала Бењамину Нетањахуу да среди ствар са САД

__________________________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе блокирају израелску продају коришћених борбених авиона Ф-16 Хрватској, чланици НАТО-а, јавили су вечерас израелски медији.

         Раније ове године објављено је да Израел продаје 12 авиона Ф-16 америчке производње Хрватској за 500 милиона долара.

         Грчка, Јужна Кореја, Шведска и САД су такође понудиле Хрватској да је снабдеју војним авионима како би заменила застареле авионе МИГ-21С совјетске производње.

         Позивајући се на неименоване израелске званичнике, израелски ТВ Канал 10 је јавио да је влада председника САД Доналда Трампа гневна што је Израел додао унапређене електронске системе израелске производње авионима Ф-16С у склопу напора да убеди Хрватску да купи авионе.

         Ти званичници су рекли да САД верују како је Израел нефер профитирао, пошто су Ф-16С авиони америчке производње и није предвиђено да буду продати трећој страни без одобрења земље која их производи (САД).

         У извештају се такође наводе изјаве званичника да је Хрватска гневна због одуговлачења продаје и да је недавно сугерисала Израелу да „среди ствар са САД“.

         Премијер Израела Бењамин Нетањаху је поставио то питање када се у понедељак састао с државним секретаром САД Мајком Помпеом у Бриселу.

         Помпео је рекао да је он за продају, али да је блокира министар одбране Џејмс Матис који је против.

         Нетањаху и његов хрватски колега Андреј Пленковић објавили су споразум о продаји у јануару и Хрватска га је одобрила два месеца касније.

          Израел тражи купца за своју застарелу флоту Ф-16 које израелске ваздухопловне снаге не користе већ годинама, јавила је ТВ Хадашот њуз. Око 30 старих авиона је изведено из употребе.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари