Кина постала опаснија – 2013. направила десет нових нуклеарних бомби

ПЕТ ВОДЕЋИХ НУКЛЕАРНИХ СИЛА ИМА УКУПНО 4,4 ХИЉАДЕ СТРАТЕШКИХ ПРОЈЕКТИЛА

  • Почетком 2013. осам нуклеарних држава имало је укупно 4,4 хиљаде „комада” оперативног нуклеарног оружја: САД (2,15 хиљада), Русија (1,8 хиљада), Француска (290), Кина 250) и Велика Британија (160). Остатак отпада на Индију, Пакистан и Израел

         КИНА је једнина међу пет водећих нуклеарних држава која је повећала свој арсенал оружја за масовно уништење – објавио је у свом редовном годишњем извештају Стокхолмски институт за истраживање проблема у свету.

         Његови експерти су истовремено констатовали да Русија и САД смањују своје нуклеарне снаге, али да их истовремено модернизују.

         У традиционалном извештају Институт (SIPRI Yearbook 2013) каже се да је само Кина у прошлој години повећала свој нуклеарни потенцијал међу првом петорком коју још чине Велика Британија, Русија, САД и Француска.

         Ако је Кина прошле године имала 240 нуклеарних бојевих глава, 2013. их има – 250. Међутим, ове бојеве главе нису инсталиране на носаче ракета као што је то случај са руским америчким, француским и британским ракетама.

         У исто време, Пакистан и Индија такође повећавају свој потенцијал у овој области и развијају нове ракетне системе.

         Иначе, почетком 2013. је осам нуклеарних држава имало  укупно 4,4 хиљаде „комада” оперативног нуклеарног оружја: САД (2,15 хиљада), Русија (1,8 хиљада), Француска (290), Кина 250) и Велика Британија (160). Остатак отпада на Индију, Пакистан и Израел.

         Од поменутих 4,4 хиљаде - око 2.000 налазе се у стању борбене готовости.

         Стратешки арсенали у свету у целини сада су 17. 265 „јединица” што је знатно мање него почетком 2012. године, када је тај број био 19.000.

         До смањења је дошло захваљујући америчким и руским напорима које су реализовале Споразум о мерама за даље смањење и ограничавање броја стратешког офанзивног наоружања, као и уништавању застарелих и ислужених система.

         Свих пет званично признатих нуклеарних држава или инсталирају нове системе које носе нуклеарно оружје или имају такве програме који се могу тумачити као намера да се у будућности сачува нуклеарни арсенал.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари