„Известия“: Ердоган од Путина тражио да Турској прода ракетне системе С-400

ДМИТРИЈ ПЕСКОВ И СЕРГЕЈ ШОЈГУ ПОТВРДИЛИ ДА ЈЕ У КРЕМЉУ БИЛО РЕЧИ И О ТОМЕ

С-400

  • Шеф руске државне војне корпорације „Ростех“ - Сергеј Чемезов - открио је да Анкара жели да од Русије добије кредит за куповину руског наоружања, укључујући и С-400
  • Кина је прва - још 2015-те - са Москвом потписала уговор о куповини С-400. Како су медији објавили: за 3 милијарде долара

         ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Турске - Владимир Путин и Реџеп Ердоган - разговарали су прошле недеље у Кремљу и о могућој продаји Анкари руских ПВО-система С-400.

         Како је објавио утицајни московски дневни лист „Известия“, и портпарол шефа руске државе, Дмитриј Песков, потврдио је да је међу двојицом лидера било речи и о томе.

         Песков је још само додао: „Две стране су заинтересоване и наставиће о томе разговор“.

         Лист тврди и да му је министар одбране РФ, Сергеј Шојгу, потврдио да су Ердоган и Путин разговарали и о ракетним системима С-400.

         Сасвим логично, ни Шојгу није отишао даље од потврде.

         „Известия“, међутим, са своје стране наглашавају да је Турска не само заинтересована за потписивање купопродајног уговора, него за добијање најбоље извозне верзије тог ПВО-ПРО ракетног система.

         Шеф руске државне војне корпорације „Ростех“ - Сергеј Чемезов - открио је да Анкара жели да од Русије добије кредит за куповину руског наоружања, укључујући и С-400.

         У фебруару је Чемезов изјавио да се Турска интересује за С-400.

         У новембру је турски министар одбране, Фикри Ишик, признао да његова земља жели С-400 и да већ са Москвом води преговоре.

         Кина је прва - још 2015-те - са Москвом потписала уговор о куповини С-400. Како су медији објавили: за 3 милијарде долара.

         У октобру прошле године, Индија је са Русијом потписала уговор о куповини С-400, али је вредност тог посла засад скривена од јавности обе земље.

         Кина и Индија су традиционални - и највећи - купци руског (и совјетског) наоружања и војне опреме. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари