Израелски министар Зеев Елкин: Спремни смо да атакујемо сиријске С-300

НАГЛАСИО: „УКОЛИКО У НАШЕМ ВАЗДУШНОМ ПРОСТОРУ БУДУ ГАЂАЛИ НЕКИ НАШ ВОЈНИ ИЛИ ПУТНИЧКИ АВИОН“

* Прецизирао да ће у том случају мета бити лансери са којих ракете буду испаљене и додао: „Надам се да поред тих лансера у тим тренуцима неће бити руских специјалиста“

_____________________________________________________________________________

         ИЗРАЕЛ је спреман да атакује сиријске зенитне ракетне системе С-300 ако они ударе нашим циљевима – изјавио је Зеев Елкин.

         Он није министар одбране већ заштиту животне околине и културног наслеђа, али је копредседник руско-израелске међувладине комисије. У том својству је и оценио да је „бвелика грешка“ што је Москва продала Сирији, тврдећи додатно:

         „Сиријски војници и официри не умеју да баш правилно користе технику која им дође у руке. А то значи да са С-300 могу оборити и путнички авион. Авио-прелети у региону могу се наћи у опасности“.

         Признао је да С-300 са југо-запада Сирије `покривају` целу територију израела, па устврдио:

         „То значи да Сиријци могу над нашом територијом оборити војни или путнички авион. Ми у таквим ситуацијама не посежемо за демаршима `међународној јавности`већ сами практично делујемо“.

         Замољен да прецизно одговори – ако би се такав напад сиријских С-300 заиста догодио – шта ће бити мета израелских контрамера – Елкин је рекао:

         „Дејствоваћемо против лансирних рампи са којих је гађана наша територија или неки наш авион. Надам се да поред тих лансера у тим тренуцима неће бити руских специјалиста“.

         Израел се од 2010. активно противио испоруци С-300 Сирији. не само зато што поред њих више не може некажњено у ваздушном простору Сирије чинити што пожели.

         Његов бивши министар одбране Моше Јалон у Москви је објашњавао да радарски системи С-300  дамаску омогућују контролу ваздушног простора Израела.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари