IISS: Расте моћ и Путинове армије и руске војне индустрије

ЛОНДОНСКИ ИНСТИТУ ПРЕДСТАВИО ИЗВЕШТАЈ „ВОЈНИ ОДНОС СНАГА 2014”

Сергеј Шојгу

  • У извештају се наглашава: „Руска Федерација наставља да игра кључну улогу у Евроазији у области безбедности. Одласком НАТО снага из Авганистана - руска позиција ће само ојачати”

         МОЋ руских оружаних снага и одбрамбене индустрије расте, што Русији омогућује да остане доминантна сила у огромном евроазијском региону и да одређује његове безбедносне параметре.

         Овакав закључак садржан је у извештају „Војни однос снага 2014”који је 5. фебруара у Лондону представио Међународни институт за стратешка истраживања (IISS).

         „Борбена готовост руских оружаних снага наставља да расте посебно од доласка новог министра одбране Сергеја Шојгуа. Структура руских копнених снага тренутно се заснива на мобилним бригадама што у значајној мери одговара задацима регионалних и локалних оружаних конфликата средњег и мањег интензитета. При том стратегија командовања приоритетно ставља акценат на борбену готовост и најновије наоружање као захтев у периоду од 2013. до 2020. године”- истиче се у истраживању.

         „Русија и даље остаје важна војна сила која тренутно обнавља свој нуклеарни потенцијал. Долазак формације бродова Руске ратне флоте у Медитеран у 2013. години, продемонстрирао је њену силу”- каже се у истраживању.

         Јачање војне моћи омогућује Русији водећу позицију у огромном евроазијском региону, сматрају британски војни аналитичари.

         У извештају се истиче да „Руска Федерација наставља да игра кључну улогу у Евроазији у области безбедности. Одласком НАТО снага из Авганистана - руска позиција ће само ојачати”- указују британски стручњаци.

         „Упоредо са растом моћи Оружаних снага Русије, велике промене се дешавају у војно-индустријском комплексу у којем је повећан ниво координације и квалитета менаџмента. То се тиче и најнапреднијих система наоружања”- истичу британски војни аналитичари.

       Г. Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари