Генерал Џон Хејтен: Кина ће по војној моћи претећи и САД и Русију

ДРУГА ФИГУРА АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА:  НАС БЕЗ САВЕЗНИКА – ПРЕСТИЋИ ЋЕ ЗА ПЕТ ГОДИНА

* Групи војних аналитичара рекао: „Русија је и даље наша најнепосреднија претња. Једноставно зато што има 1550 нуклеарних бојевих глава распоређених против нас. А Кина има око 20 одсто руског потенцијала. За Кину је примерен израз `надолазећа претња`. Зато што је темпо којим се Кина креће једноставно запањујући“

* „САД више не теже новим војним сукобима. Не желимо рат са Ираном. Не желимо рат са Кином. Не желимо рат са Русијом. Не желимо рат са Северном Корејом. Не желимо никакав рат. Уморни смо од ратова. Не желимо поново да се свађамо. Волели бисмо да дипломатија функционише. Међутим, не одустајемо од концепта превентивних војних операција. Задржаћемо право на напад ако је потребан за самоодбрану“

_____________________________________________________

       КИНА је способна да у наредним годинама претекне и Русију и Сједињене Државе по војној моћи, изјавио је генерал Џон Хејтен.

       Заменик председника Комитета начелника штабова Оружаних снага САД са овом проценом је наступио у Вашингтону пред вечом групом појних аналитичара. Притом је – замољен да појасни да ли Кина већ сада за Сједињене Државе представља већу војну претњу од Русије - додано указао:

       - Русија је и даље наша најнепосреднија претња. Једноставно зато што има 1550 нуклеарних бојевих глава распоређених против нас данас. А Кина има око 20 одсто руског потенцијала.

       Према његовом мишљењу, зато САД у блиској будућности треба да више држе на оку Русију и прецизирао:

       „За Кину је примерен израз `надолазећа претња`. Зато што је темпо којим се Кина креће једноставно запањујући. Судећи по том темпу, Кина ће надмашити и Русију и САД. То ће се сигурно ће се десити ако не учинимо нешто да ситуацију променимо“.

       Генерал Хејтен је изговорио и ово:

       „Ако имамо у виду само Сједињене Државе, дакле – без наших савезника, ситуација ће за пет година постати проблематична. Али, нас и наше савезнике – Кина ће сустизати још неко време“.

       Није открио: колико је то још година.

       Зато се заложио за „покретање широког војног дијалога између Вашингтона и Пекинга“.

       „Надам се да ћемо у једном тренутку сести (за преговарачки сто) са Кином, Русијом. Одвојено или утроје, свеједно“.

       На крају наступа у Вашингтону рекао је:

       „САД више не теже новим војним сукобима. Не желимо рат са Ираном. Не желимо рат са Кином. Не желимо рат са Русијом. Не желимо рат са Северном Корејом. Не желимо никакав рат. Уморни смо од ратова. Не желимо поново да се свађамо. Волели бисмо да дипломатија функционише. Међутим, не одустајемо од концепта превентивних војних операција. Задржаћемо право на напад ако је потребан за самоодбрану“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари