Frankfurter Allgemeine Zeitung: Русија има 64 „забрањене ракете“ 9М729 - много више него што признаје

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ ДА ИМА ЗНАТНО ВЕЋИ ДОМЕТ ОД ДОЗВОЉЕНИХ 500 КИЛОМЕТАРА – МОСКВА ДЕМАНТУЈЕ

* Користећи несумњиво податке немачке или америчке војне шпијунаже, FAZ тврди да се те ракете – осим на полигону Капустин јар (Астраханска област) – налазе и у арсеналима ракетних батаљона Камишлову (Свердловска област), Моздоку и код градића Шуе (Северна осетија)

_____________________________________________________________________

         НЕМАЧКИ дневни лист Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) објавио је да Русија има више крстарећих ракета 9М729 него што признаје.

          Исти лист наоди да их Руси  већ имају 64 и наглашава цда су то ракете за које Пантагон и Стејт департман тврде да имају недозвољени домет већи од 500 километара..

         Користећи несумњиво податке немачке или америчке војне шпијунаже, FAZ тврди да се те ракете – осим на полигону Капустин јар (Астраханска област) – налазе и у арсеналима ракетних батаљона Камишлову (Свердловска област), Моздоку и код градића Шуе (Северна Осетија).

         Тврди такође да сваки од тих батаљона располаже са најмање четири лансера са по четири такве ракете.

         Наводно те ракете имају и различите бојеве главе.

         И амерички медији почетком фебруара тврдили да Русија располаже „додатним бројем крстарећих ракета  9М729. Још су указивали да да те ракете имају „знатно већи домет од Споразумом о ракетама средњег и малог домета дозвољених 500 километара“.

         Министарство одбране Русије крајем јануара је страним војним аташеима и новинарима представило ракету 9М729 коју користи ракетни систем „Искандер-М“ и одбацило све оптужбе везане за њу.

         Американци су властита сумњичења поводом 9М729 искористили за иступање из споразума о ракетама средњег и малог домета (коначно ће иступити половином 2019.).

         Реагујући, Москва је најавила исто и – почетак припрема за производњу копненеверзије крстарећих ракета „Калибар“ и копнене хиперсоничне ракете средњег домета на бази постојеће ракете „Циркон“.

         Русија је остабвила могућност Американцима да се врате поменутом споразуму, али и објавила – да сама никакве преговоре неће иницирати.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари