„Форт Трамп“ у Пољској – руска авио-база и „Искандери“ у Белорусији

ЛУКАШЕНКО СЕ ГОДИНАМА ПРОТИВИО РУСКОЈ БАЗИ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ, А САДА ВЕЋ ПОПУШТА

* Пољском шефу дипломатије Александар ЛУКАШЕНКО рекао: „Ми немамо намеру да са вама ратујемо. Зато не правите непотребне базе. У супротном, мораћемо да на то, заједно са Русијом, одговоримо. Ово значи да ћемо бити принуђени да нешто инсталирамо да бисмо вам парирали“

________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко јавно је посаветовао Пољској да не прави на својој територији `непотребне војне базе` иначе ће Минск и Москва бити присиљени да одговоре.

         Открио је да је шефу пољске дипломатије рекао и ово:

         „Ми немамо намеру да са вама ратујемо. Зато не правите непотребне базе. У супротном, мораћемо да на то, заједно са Русијом, одговоримо. Ово значи да ћемо бити принуђени да нешто инсталирамо да бисмо вам парирали“.

         Белоруски лидер је на овај начин одреаговао на намеру Варшаве да наведе Вашингтон и Пентагон да у Пољској отворе сталну америчку војну базу снаге оклопне дивизије. Већ је популарно у жаргону називају „Форт Трамп“.

         Лукашенко је поновио и своју омиљену `пословицу` - боље и сто година преговора него један дан рата – и своју изјаву с краја октобра: да Минск и Москва размишљају о адекватном одговору (на „Форт Трамп“) са минималним трошковима.

         Није, међутим, открио  - колико далеко је спреман да иде, а чињеница је да се годинама противио  руској војној бази у Белорусији.

         Московски војни експерт Игор Коротченко зато је поводом свега што је Лукашенко рекао пољском министру био и кратак и јасан:

         „Нама нису потребне изјаве већ отварање војне базе Русије у Белорусији. У интересу безбедности обе земље. Ако се америчка база појави – логично би било да се на једном од белоруских ародрома појавио авио-база Русије, најмодернијим авионима и високопрецизним пројектилима“.

         Потпредседник Руске академије ракетних и артиљеријских снага – Константин Сивков – сматра да у Беолурсији треба инсталирати оперативно-тактичке ракетне системе „Искандер“. То би, по његовом мишљењу, значај „Форт Трампа“ свело на нулу.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари