Ердоган купује од Русије и ловце Су-35, дронове и хеликоптере Ка-52 и Ми-38

ТУРСКИ ЛИДЕР ЖЕЛИ И РУСКИ КРЕДИТ ЗА КУПОВИНУ ОРУЖЈА И ЗАЈЕДНИЧКУ ПРОИЗВОДЊУ

* Турски председник открио: „Наше Министарство одбране и Управа за војну индустрију настављају преговоре са руским партнерима. Лично видим перспективу широке сарадње у сфери војне производње. То могу бити и ловци и борбени и извиђачки дронови“

_______________________________________________________________

        ТУРСКА преговара са Русијом о могућој куповини њеног наоружања, укључујући ловце фирме „Сухој“ – изјавио је Реџеп Тајип Ердоган.

        Турски председник је у наставку открио само оволико:

        „Наша војна сарадња са Русијом – после онога што смо видели на авио изложби МАКС-2019 – може бити проширена. Наше Министарство одбране и Управа за војну индустрију натављају преговоре са руским партнерима. Лично видим перспективу широке сарадње у сфери војне производње. То могу бити и ловци и борбени и извиђачки дронови“.

        Још је додао: „Поводом тих питања ми са Русијом већ чинимо одређене кораке“.

        Одговарајући на новинарско питање – да ли Анкара тражи замену за америчке ловце пете генерације F-35, турски лидер је рекао:

        „F-35 и најбољи `Сухоји` се веома међусобно раликују. Ако се Америка према нама буде држала као досад, Турска ће се побринути о себи. У сваком случају, проценићемо: F-35 или Су-35, F-35 или Су-57. Или нешто треће. Када започену реални преговори са Русијом, ми ћемо поставити своје услове. У складу са оним што је потребно нашој одбрани“.

        Ердоган није пропустио прилику да нагласи да ће међу тим условима бити и „могућност заједничке производње“ и добијања руског кредита за наоружање које буде куповано.

        Владимир Путин показао је 27. августа Ердогану Су-57.

        У тој демонстрацији могућности руског ловца пете гернерације учествовао је и руски министар одбране Сергеј Шојгу, а уз Ердогана је био и турски министар одбране Хулуси Акар.

        Овај квартет се дуже задржао и поред руског ловца 4++ генерације Су-35С, средњег хеликоптера  Ка-62 и тешког хеликоптера Ми-38.

        Ердоган је желео да Ми-38 разгледа и изнутра. То му је, наравно, и омогућено.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари