Други човек партије Меркелове у Бундестагу: Наше најбоље јединице имају муниције само за два дана рата

ЈОХАН ВАДЕФУЛ: ТО ЈЕ КАТАСТРОФАЛАН РЕЗУЛТАТ ПОМАГАЊА УКРАЈИНИ

* ВАДЕФУЛ: „Рат у Украјини јасна је опомена да нам треба много више и од онога што смо до њега имали.

Украјина води борбу за европску слободу. Наше је само да схватимо да смо пред раскрсницом, да Бундесвер не сме да функционише као претходних 20 година и да остане наша „авганистанска војска“ специјализована за међународне мисије“

__________________________________________________________

           ЗАМЕНИК шефа посланичке фракције ЦДУ/ЦСУ Јохан Вадефул позвао је на значајно убрзање наоружавања немачких оружаних снага и попуну залиха муниције и војне опреме уместо испоручене Украјину.

           Нагласио је да је помагање Украјини суочило Бундесвер са озбиљном несташицом много чега. Притом је упозорио:

           „Ствари тако стоје да би наше најважније војне јединице имале чиме да ратују највише два дана. То је генерално катастрофалан резултат“, рекао је Вaдeфул.

У           наставку је додатно оголио непријатну ситуацију:

           „Они који говоре о спремности за рат, а очекују да ће Бундесвер бити спреман бар за одбрану, требало је да воде рачуна да не дођемо у овако лошу ситуацију. Нажалост, све је управо супротно“.

           Према његовим речима, претварање Бундесвера у озбиљну оружану снагу практично не напредује:

           „Све остаје на прокламованим намерама. Министар одбране Борис Писторијус такође је одговоран за стагнацију оружаних снага. Даје гласна обећања, али је мало реалних мера за повећање нашег борбеног потенцијала и ефикасности. Уосталом, ово признаје и сам министар одбране. Бундесвер тренутно није на прекретници ка бољему. Бундесвер до сада није добио практично ништа. Заправо трпи нове губитке“.

           Вадефул своје отворено упозорава:

           „Рат у Украјини јасна је опомена да нам треба много више и од онога што смо до њега имали“.

           Као прави американизовани Немац, Вадефул није против војне помоћи Украјини:

           „Она води борбу за нашу европску слободу. Наше је само да схватимо да смо пред раскрсницом, да Бундесвер не сме да функционише као претходних 20 година и остане наша „авганистанска војска“ специјализована за међународне мисије“.

           Заменик лидера посланичке фракције ЦДУ/ЦСУ сматра да је Немачкој неопходно обавезно служење војног рока: у Бундесверу, цивилној одбрани и хитним службама.

           Немачка је од обавезне војне службе одустала 2011-те.

           У последње време се у тој земљи све више сумња да ће Бундесвер успети да оствари да до 2031. године има 203 хиљаде мушкараца и жена у униформама.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари