Der Plan: Немачка одлучила да од Бундесвера направи војну силу која ће „деловати глобално“

„НОВИ БУНДЕСВЕР“ ЋЕ УДВОСТРУЧИТИ БРОЈ ДИВИЗИЈА И ПОСТАТИ ДРУГА ВОЈНА СНАГА У НАТО

Подморница У-36

* План чине: Бела књига“ (Weißbuch der Bundesregierung), Концепција Бундесвера (Konzeption der Bundeswehr) и «Профили могућности Бундесвера (Fähigkeitsprofil der Bundeswehr)

* Немачка ће своју ратну авијацију развијати тако да до 2031-ве може да предводи натовску оперативну групу која ће бити у стању да изводи до 350 борбених и извиђачких задатака

* Немачка жели да буде у стању да у једној мисији ангажује намање 15 борбених и помоћних бродова „океанске класе“

_________________________________________________________________________

        ВЛАДА Немачке направила је план развоја националних оружаних снага у наредних десет година.

        Тај документ је одмах наишао на потпуно опречне реакције. једни су га назвали нереалним `списком лепих жеља`, други су га дочекали аплаузом као „преко потребни план обнове Бундесвера“.

        Берлин је 25 година смањивао оружане снаге и обезбеђивао им недовољно новца. А сада се појавио Der Plan.

        Чине га: „Бела књига“ (Weißbuch der Bundesregierung), „Концепција Бундесвера“ (Konzeption der Bundeswehr) и «Профили могућности Бундесвера“ (Fähigkeitsprofil der Bundeswehr).

        „Вајсбух“ се поводом Бундесвера бави глобалним политичким циљевима, „Концепција“ разматра стратешке циљеве и  задатке у функцији обнове Бундесвера. А „Профил могућности“ поставља конкретне задатке и садржи рокове за њихову реализацију.

        Оба прва документа су јавна, а из „Профила“ су доступна само `општа места`.      

        Модернизација ће обухватити све видове и родове оружаних снага Немачке.

        Два сегмента су проглашена приоритетом – лична опрема војника и дигитализација свега у Бундесверу.

        „Нови Бундесвер“ ће, у сваком случају, удвостручити број дивизија. До краја „периода обнове“ биће, наиме, формирање четири механизоване дивизије са по 8-10 бригада. Бројно стање `дивизије-2027“ биће око 20.000.       

        У свом саставу ће имати по једну тенковску и мото-пешачку бригаду, хеликоптерску јединицу, артиљеријски батаљон, одељење АБХ заштите и инжењерију.

         „Логистички батаљон новог Бундесвера“ треба да имају роботизовани транспорт и `специјалну технику` без посада.

         До 2023-ће Немачка ће формирати Здружену оперативну групу побећане приправности (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Вероватно снаге бригаде.

        Предвиђено је да свака немачка дивизија има способност да у операције које води интегрише до две бригаде из земаља чланица НАТО (механизовани плус пешадијски батаљон, артиљерија, мешовити извиђачки батаљон и напредна средства ПВО).

        Немачка ће своју ратну авијацију развијати тако да до 2031-ве може да предводи натовску оперативну групу која ће бити у стању да изводи до 350 борбених и извиђачких задатака.

        Три четвртине задатака обављао би „Луфтвафе“, а задатак групације биће да обезбеђује доминацију у ваздуху у својој `зони одговорности`.

        Авио-парк мораће да има летелице способне да нове нуклеарне бомбе.

        Ратна морнарица Немачке треба да у наредној деценији добије нове фрегате, корвете и подморнице, такође – и поморску авијацију.

        Немачка жели да буде у стању да у једној мисији ангажује намање 15 борбених и помоћних бродова „океанске класе“.

        Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер  питомцима Бундесвера у Минхену је рекла да ће у Берлину бити формирана „структура слична америчком савету за националну безбеност“.

        Она је још нагласила: „Немачка мора тежити да делује глобално и у складу са својим статусом једне од покретачких снага Европе“.

        Сада је војни буџет немачке €43,2 милијарде, а до 2024-те треба да порасте до €60 милијарди (више него што Русија годишње улаже у своје оружане снаге и њихово наоружање).

        Берлин жели да до 2030-те у наоружање Бундесвера уложи најмање 130 милијарди евра.

        Бундесвер тренутно под оружјем има 182.000 људи. кроз пет година имаће их 198.000, а до 2023-ће 203.000.

        Немачка ће убрзо постати друга војна сила унутар НАТО, а прва у Европи. Нека врста „заменика САД за европске послове“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари