Чавушоглу: Наши С-400 неће бити интегрисани у противваздушну одбрану НАТО

ТУРСКИ МИНИСТАР И ОВОМ ИЗЈАВОМ ПОТВРДИО ДА АНКАРА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД РУСКИХ РАКЕТНИХ СИСТЕМА

* „Наши С-400 неће бити никаква претња америчким ловцима F-35, чега се прибојавају у Вашингтону. С-400 ће бити потпуно под нашом контролом. Уосталом, системи С-400 се налазе у Сирији, па њеним ваздушним простором ипак лете  амерички авиони“

______________________________________________________________________________

         ШЕФ турске дипломатије Мевлут Чавушоглу – вероватно у (прет)последњем покушају да умири Вашингтон и врх НАТО – објавио је да руски зенитно-ракетни системи С-400, које је купила Анакара, неће бити интегрисани са противваздушном одбраном западне војне алијансе.

         Притом је посебно нагласио: „Наши С-400 неће бити никаква претња америчким ловцима F-35, чега се прибојавају у Вашингтону. С-400 ће бити потпуно под нашом контролом. Уосталом, системи С-400 се налазе у Сирији, па њеним ваздушним простором ипак лете  амерички авиони. Наши С-400 неће за њих представљати опасност. Нисам инженер, али су ми наши стручњаци све ово разјаснили. Уосталом, нека поводом свега контактирају наши и амерички стручњаци“.

         Чавушоглу је открио да је Анкара предложила Американцима формирање заједничке радне групе састављене од војних инжењера и ракеташа.

         Москва и Анкара су уговор о купопродају Туској С-200 потписале 2017-те, а Сједињене Државе отада тврде да ће турски С-400 покрасти све тајне њихових ловаца-бомбардера пете генерације и прете јој санкцијама.

         Чак је било помињано и „истеривање Турске из НАТО“.

         Турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, одмах име је поручио:

         „Нико нас не може истерати из Алијансе. Она одлучује консензусом, па је довољно да само ми будемо против“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари