Чавушоглу Американцима: Не терајте нас да опет купујемо руске С-400

НЕМАЧКИ БУНДЕСТАГ ЗАТРАЖИО ДА НАТО ОДЛУЧНО ОДГОВОРИ НА С-400 У ТУРСКОЈ

* Шеф турске дипломатије у Риму - на конференцији „Средоземни дијалози“ – рекао и ово: „Нама ће ПРО системи наредних година бити још потребнији. И, ако не будемо могли да добијемо (америчке системе) Patriot – оно што ћемо купити опет могу бити (руски системи) С-400 или неки други»

* Да би смањио притисак на Анкару, Чавушоглу посебно нагласио да у куповини руских С-400 „није било никаквог политичког подтекста: „Били су нам потребни системи ПРО. Тражили смо их од Сједињених Држава и Француске, али смо били одбијени. Хтели смо да те системе купимо од савезника, али нису хтели да нам их продају. Само зато смо пошли код других“

________________________________________________________________________

        ТУРСКОЈ су у великом броју потребни системи противракетну одбрану и она ће – пошто не може да их купи од савезника из НАТО – опет купити на другом месту.

        Ово је изјавио турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

        Он је овако наступио у Риму, на конференцији «Средоземни диалозии», нагласивши да је Анкара „из чисто техничких разлога“ принуђена да системе ПРО од других само зато што их не може добити од савезника (НАТО).

        Шеф турске дипломатије је у наставку био још отворенији и директнији:

        „Нама ће ПРО системи наредних година бити још потребнији. И,ако не будемо могли да добијемо (америчке системе) Patriot – оно што ћемо купити опет могу бити (руски системи) С-400 или неки други».

        Да би смањио притисак на Анкару, Чавушоглу је посебно нагласио да у куповини руских С-400 „није било никаквог политичког подтекста.

        Рачунајући на исти ефекат, додатно је објаснио:

        „Били су нам потребни системи ПРО. Тражили смо их од Сједињених Држава и Француске, али смо били одбијени. Хтели смо да те системе купимо од савезника, али нису хтели да нам их продају. Само зато смо пошли код других“.

        Чавушоглу навео да Доналд Трамп – за разлику од Пентагона и своје администрације – „одлично схвата“ све што је изнео.

        Индикативно је и то што је турски министар у Риму подвукао: да је његова земља „савезник НАТО, али и сусед Русије“:

        „Ми од Русије купујемо гас. Наша трговинска размена расте. Ми се са Русијом не слажемо поводом крима и интегритета Грузије. Чак ни поводом неких питања која се тичу Сирије, али ја морам да сарађујем са Русијом“.

        Немачки Бундестаг је претходних дана позвао НАТО да „одлучно одговори на С-400 у Турској“.

        Турски медији су објавили да је Вашингтон предлагао Анкари 100 милијарди долара за одустајање од С-400, али да је она то одбила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари