Британски институт: Наши бродови немају праву заштиту од руских и кинеских ракета

АКО ДОЂЕ ДО РАТА -  ЗАПАД НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ САСВИМ ОСЛОНИ НИ НА СВОЈЕ САТЕЛИТСКЕ СИСТЕМЕ

„Краљица Елизабета“

  • Лондонски аналитички центар Royal United Services Institute: „Ракете, које коштају много мање од пола милиона фунти, у стању су да онеспособе чак и британски носач авиона који кошта преко 3 милијарде фунти“

        БРИТАНСКИ ратни бродови, укључујући најновији носач авиона „Краљица Елизабета“, немају праву одбрану од савремених руских и кинеских ракета -  објавио је The Telegraph који се позвао на извештај који је припремио аналитички центар Royal United Services Institute.

        У истом извештају се наводи да Русија и Кина већ располажу високопрецизним наоружањем које је озбиљна претња бродовима, већим авионима и копненом оружју, чак и оном са најбољим оклопом.

        И додатно упозорава: уколико дође „до нечега“ -  западне земље неће моћи ни да се потпуно ослоне на своје сателитске системе везе. Зато што су и руске и кинеске ракете у стању да избаце из игре такве системе везе и позиционирања.

        Додатно се наглашава: „Ракете, које коштају много мање од пола милиона фунти, у стању су да онеспособе чак и британски носач авиона који кошта преко 3 милијарде фунти“.

        Носач авиона „Краљица Елизабета“ је највећи ратни брод у историји Велике Британије.

        Министар одбране Мајкл Фалон изјавио је да ће тај брод „изазвати завист Русије“.

        А Руси су му муњевито одговорили да је „Краљица Елизабета“ за њих „баш згодна мета“.

        У Британији су многи незадовољни што њихово Министарство одбране за војну науку издваја 27 одсто мање него пре деценију и по, а за конструкцију новог оружја - више него двоструко мање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари