Британска ратна авијација почела да увежбава „одбијање масовног напада руских авиона”

МАНЕВРИ ПОД НАЗИВОМ „RISING PANTHER” ОДРЖАВАЋЕ СЕ УБУДУЋЕ – СВАКА ДВА МЕСЕЦА

  • Бивши начелник штаба британске ратне авијација Мајкл ГРЕЈДОН: „Веома сумњам да је Уједињено Краљевство у стању да ратује, односно да одбије налет, рецимо, Русије. Наша борбена готовост је двоструко мања него што је била раније”

         БРИТАНСКА војна авијација извела је највећу вежбу бар за протеклих 13 година. Што је још индикативније: увежбавано је одбијање напада „руске војне авијације”.

         Како је објавио Sunday Times, та војна игра је одржана 19. марта под називом Rising Panther, али је британски војни врх био блокирао све информације о њој. Чак није било ни најаве да ће се уопште одржати.

         „Краљевске војне ваздушне снаге започеле су серију вежби. Циљ свих је: увежбавање вођења ваздушних битака са провером бојеве готовости за одбијање масовног ваздушног напада противника на Уједињено Краљевство”  - написао је Sunday Times, позвавши се на извор у војном врху.

         Прошлог месеца је бивши начелник штаба британске ратне авијација – Мајкл Грејдон (1992-1997) – упозорио да савремена ратна авијација UK, а и оружане снаге у целини, не би биле у стању да пруже прави отпор потенцијалном противнику:

         „Веома сумњам да је Уједињено Краљевство у стању да ратује, односно да одбије налет, рецимо, Русије. Наша борбена готовост је двоструко мања него што је била раније”.

         На ово је одреаговао премијер Дејвид Камерон. Тврдњом да британска ратна авијација „располаже реактивним авионима, пилотим и свим осталим што је потребно за заштиту важздушног простора земље”.

         Sunday Times, иначе, тврди да је „ратна игра” Rising Panther одржана „због учесталих летова руских војних авиона у близини граница Велике Британије”.

         Чак тврди да ће се такви „ваздушени маневри” – чак под називом Rising Panther – редовно изводити свака два месеца. Укупно: до шест пута годишње.

         Крајем јануара је руски амбасаодр у Лондону, Александар Јаковенко, био је позван у Форин Офис због лета руских стратешких бомбардера дуж Ла Манша.

         Министарство одбране РФ је том приликом подвукло: да његови авиони лете „строго у складу са међународним правилима, не залазећи ни у чији ваздушни простор”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари