Британија формира батаљон са 600 командоса за брзе интервенције на „Западном Балкану“

ВАШИНГТОН ИЗДВАЈА 4,6 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА ПАРИРАЊЕ „САМОУВЕРЕНОСТИ РУСИЈЕ“

  • Укупни војни буџет САД за 2018-ту достигао је безмало 700 милијарди долара и - целих 26 милијарди је већи него што је Пентагон од Беле куће тражио

        КОМИТЕТИ оба дома Конгреса САД за оружане снаге сложили су се да у буџет Пентагона за 2018-ту буде укључено додатних 4,6 милијарди долара за такозвано „супротстављање Русији у Европи“.

        Према предложеном закону, тих $4,6 милијарди моћи ће да буду искоришћене за реализацију „Иницијативе за обуздавање у Европи“. Ради јачања осећаја сигурности код „савезника из NATO“ и повећавања „војног потенцијала САД у Европи“.

        Прецизирано је да од те суме 100 милиона долара може бити утрошено на подизање одбрамбене способности три балтичке земље - Естоније, Летоније и Литваније.

        Указано је и да Пентагон може потрошити 350 милиона долара на пружање војне помоћи Украјини. Уз наглашавање да Кијеву може бити испоручено одбрамбено наоружање.

        Законски предлог садржи и забрану да Пентагон троши новац на сарадњу са Министарством одбране РФ.

        Посебном одредбом се оператерима кабловске телевизије даје право да не реализују уговоре закључене са произвођачима тв-програма из Русије.

        Укупни војни буџет САД за 2018-ту достигао је безмало 700 милијарди долара и - целих 26 милијарди је већи него што је Пентагон од Беле куће тражио.

        Антируска хистерија не влада, међутим, само у Америци.

        Министар одбране Велике Британије, Гевин Вилијамсон, објавио је да ће Лондон - због „нарастајуће самоуверености“ Русије - у Румунију послати четири своја ловца који ће „патролирати над Црним Морем“.

        Поред слања у Румунију ловаца Typhoon, Лондон ће у састав своје сталне бродске групе у Медитерану вратити брод Ocean.

        Британија ће спремити и специјалну командоску јединицу за „оперативна реаговања на Западном Балкану“.

        Вилијамсом је тим поводом прецизирао: „Од наредне године ће наш специјални батаљон (600 војника) бити у сталној приправности и спреман да дејствује било где у том региону“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари