Британија формира батаљон са 600 командоса за брзе интервенције на „Западном Балкану“

ВАШИНГТОН ИЗДВАЈА 4,6 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА ПАРИРАЊЕ „САМОУВЕРЕНОСТИ РУСИЈЕ“

  • Укупни војни буџет САД за 2018-ту достигао је безмало 700 милијарди долара и - целих 26 милијарди је већи него што је Пентагон од Беле куће тражио

        КОМИТЕТИ оба дома Конгреса САД за оружане снаге сложили су се да у буџет Пентагона за 2018-ту буде укључено додатних 4,6 милијарди долара за такозвано „супротстављање Русији у Европи“.

        Према предложеном закону, тих $4,6 милијарди моћи ће да буду искоришћене за реализацију „Иницијативе за обуздавање у Европи“. Ради јачања осећаја сигурности код „савезника из NATO“ и повећавања „војног потенцијала САД у Европи“.

        Прецизирано је да од те суме 100 милиона долара може бити утрошено на подизање одбрамбене способности три балтичке земље - Естоније, Летоније и Литваније.

        Указано је и да Пентагон може потрошити 350 милиона долара на пружање војне помоћи Украјини. Уз наглашавање да Кијеву може бити испоручено одбрамбено наоружање.

        Законски предлог садржи и забрану да Пентагон троши новац на сарадњу са Министарством одбране РФ.

        Посебном одредбом се оператерима кабловске телевизије даје право да не реализују уговоре закључене са произвођачима тв-програма из Русије.

        Укупни војни буџет САД за 2018-ту достигао је безмало 700 милијарди долара и - целих 26 милијарди је већи него што је Пентагон од Беле куће тражио.

        Антируска хистерија не влада, међутим, само у Америци.

        Министар одбране Велике Британије, Гевин Вилијамсон, објавио је да ће Лондон - због „нарастајуће самоуверености“ Русије - у Румунију послати четири своја ловца који ће „патролирати над Црним Морем“.

        Поред слања у Румунију ловаца Typhoon, Лондон ће у састав своје сталне бродске групе у Медитерану вратити брод Ocean.

        Британија ће спремити и специјалну командоску јединицу за „оперативна реаговања на Западном Балкану“.

        Вилијамсом је тим поводом прецизирао: „Од наредне године ће наш специјални батаљон (600 војника) бити у сталној приправности и спреман да дејствује било где у том региону“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:32 09.11.2017.

  • +10
Voting is closed.

V.Britanija ima sve veće vojne apetite. Ko zna u šta će još da se upuste? Da li je zato Felon podneo ostavku?

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 20:07 09.11.2017.

  • +15
Voting is closed.

I SAD i VB su se preigrale u svom globalizmu, i njihova Impreija se urušava pred našim očima! Ukoliko pokušaju da nastave svoju misiju, onda će morati da se spreme za Veliki rat, a ne za ove mini koji proizvode i štancuju, sada su oni došli na red da postave svoju vojsku!!!

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:55 09.11.2017.

  • +11
Voting is closed.

Rade na "suprotstaljanju Rusiji u Evropi", a ustvari prave haos i neokolonije u istočnoj Evropi. SAD će izdvojiti pomoć za Ukrajinu od 350 miliona dolara. To znači da američki poreski obveznici plaćaju prolivanje krvi u Ukrajini, a od svega toga očekuje se da će američka imperija imati vremenom i neke druge značajne koristi.
Ako se taj scenario još bolje razradi i razigra kakve će biti koristi za Ukrajince? Ima da ih nema.

Neki pretpostavljaju da V.Britanija sada uskače u ovakve dodatne angažmane zato što više nisu tako sigurni u Tursku kao svoju NATO članicu pa prebacuju težište na Rumuniju.

misko's picture
misko 00:46 10.11.2017.

  • +16
Voting is closed.

heh morace malo vise komandosa da posalju ako uopste budu skupili hrabrost za to

misko's picture
misko 00:47 10.11.2017.

  • +11
Voting is closed.

123

sloba.dragicevic@gmail.com's picture
sloba.dragicevi... 10:16 10.11.2017.

  • +16
Voting is closed.

Енглези умишљају, ваљда сањају о томе, да се освете српским витезовима због битке око Горжда. Тад су српски витезови средином деведесетих прошлог века, у тој битци уништили око Горажда 100 САС-оваца, који је требало да маркирају српсе циљеве у бомбардовању српских трупаа. Тада је генерал Мајкл Роуз изразито похвали квалитет те обученост српских специјалаца. Нека дођу опет. Само мало је шестстотина.

Додај коментар