Британци и Французи ће производити дронове и противбродске ракете

ДОГОВОР КАМЕРОНА И ОЛАНДА У ВОЈНОЈ БАЗИ У ОКСФОРДШИРУ

         ЛОНДОН и Париз договорили су се да сарађују у сфери одбране.

         Британски премијер Дејвид Камерон и председник Француске, Франсоа Оланд, који је боравио у посети Уједињеном краљевству, открили су да ће две земље заједно инвестирати у производњу беспилотних летелица, противбродских ракета и подводних миноловаца.

         Камерон и Оланд су претходно заједно посетили једну војну базу у енглеској грофовији Оксфордшир и договорили се и о даљем развоју Заједничких англо-француских експедиционих снага.

         Поводом целог „пакета”, британско министарство одбране је саопштило: „ Потписана је изјава о намерама поводом будућег система за ваздушне бојеве (имају се у виду - дронови) над којим ће две земље заједно радити”.

         Није саопштено које ће компаније добити овај посао, али је откривено да ће Лондон и Париз заједно уложити 16,4 милиона долара на конструкцију и производњу подводног апарата за откривање и неутралисање мина.

         Откривено је такође да ће се заједнички производити противбродске ракете којима ће бити у будућности наоружани француски и британски хеликоптери. Вредност овог пројекта је - 500 милиона фунти.

         „Ми смо земље сличне величине и територије и оружаних снага, а имамо и сличне амбиције. Будемо ли радили заједно, са истим војним буџетима ћемо постићи више и имаћемо већи утицај у глобалној арени” - нагласио је Камерон.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари