Bloomberg: Ако не добије својих сто F-35 – Турска ће купити руске ловце пете генерације

АНКАРА СЕ МОЖЕ ОДЛУЧИТИ И ЗА РУСКЕ ЛОВЦЕ-БОМБАРДЕРЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ 4+ СУ-35

Су-57

* Америчка новинска агенција навела ове речи неименованих турских функционера: „Ако будемо искључни из програма производње  F-35, тражићемо алтернативу. То могу бити најбољи руски ловци, а радићемо и на својим борбеним авионима и балистичким ракетама“

* Доналд Трампа признао да Ердоган није крив за ситуацију са С-400 јер  је Анкара већ била купила С-400 када јој је из Вашингтона стигла „молба да одустане од куповине“

_______________________________________________________________________

         ТУРСКА ће покушати да купи руске ловце пете генерације Су-57  ако – због куповине ракетних система С-400 – не добије F-35 које је углавном већ платила.

         Ово је објавила америчка новинска агенција Bloomberg која се позвала на „анонимне турске функционере“.

         Објаснили су: „Ако будемо искључни из програма производње F-35, тражићемо алтернативу. То могу бити најбољи руски ловци, а радићемо и на својим борбеним авионима и балистичким ракетама“.

         Формулација „најбољи руски ловци“ укључује и могућност да Анкара купи и одређени број проверених руских ловаца-бомбвардера Су-35. Они припадају генерацији 4+, али их стручњаци сматрају бољим од F-35.

         Исти турски функционери су америчкој агенцији пренели уверење у војном врху своје земље да су руски С-400 бољи од америчких зенитних ракетних система Patriot.

         И посебно нагласили: да су С-400 у стању да заштите Цариград и Анкару.

         Турски функционери су открили да је Анкара – рачунајући са могућим америчким санкцијама због С-400 – у претходном периоду форсирано куповала `резервне делове` за своје америчко наоружање.

         Пентагон је протеклих месеци претио Турској да неће F-35 ако не одустане од С-400.

         Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган објавио је да ће први С-400 стићи у његову земљу у наредних десет дана.

         Истовремено је изразио увереност да ће америчке санкције изостати и да ће турска војна авијација добити својих сто F-35.

         На исти закључак наводи и изјава Доналда Трампа да Ердоган није крив за ситуацију са С-400. Признао је да је Анкара већ била купила С-400 када јој је из Вашингтона стигла „молба да одустане од куповине“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари