Американци у украјинској поморској бази Очаково граде свој „оперативни центар“

ФУНКЦИОНЕР РУСКОГ ПАРЛАМЕНТА ФРАНЦ КЛИНЦЕВИЧ: ТО ЈЕ ПРОВОКАЦИЈА ПРОТИВ РУСИЈЕ

  • Московски војни експерт пуковник Виктор ЛИТОВКИН: „Појава таквог центра у Очакову несумњиво значи да се Американци примичу и Криму и границама Русије генерално. Пентагон ће у том центру за напад на Русију обучавати и сопствене маринце и припаднике украјинске армије“

        АМЕРИКАНЦИ су почели да унутар украјинске поморске базе Очаково граде командни центар своје ратне морнарице. Заједно са простором за техничко опслуживање бродова и контролним „тачкама“ око целе базе.

        Припреме за изградњу тог „командног центра“ - у Пентагону га зову и „оперативним“ - почеле су 25. јула.

        Радове изводи инжењеријски батаљон Ратне морнарице САД.

        Московски војни експерт - пуковник Виктор Литовкин - наглашава да ће се у том центру и планирати „црноморске операције америчке флоте“ и да Вашингтон тим центром жели да појача своје антируске позиције. Не само у Украјини, него и у целом региону.

        „Појава таквог центра у Очакову - уверен је Литовкин - несумњиво значи да се Американци примичу и Криму и границама Русије генерално. Пентагон ће у том центру за напад на Русију обучавати и сопствене маринце и припаднике украјинске армије. То ће, у најмању руку, бити тачка за изазивање максималне напетости. Јер, и у Естонији, Летонији и Литванији је почињало са модернизацијама лука и аеродрома, па дошло до ширења војних база у којима је тренутно велики војни контингент NATO“.

        Центар у Очаку се гради паралелно будућем центру NATO у Молдавији, где ће се појавити упркос противљењу председника те земље Игора Додона.

        Американци у Очакову граде три објекта.

        Литовким у њима види додатну претњу Русији и наглашава:

        „Москва ће, наравно, одговорити на ту нову претњу. Уследиће ново јачање нашег војног потенцијала на Криму, заједно са повећавањем ударне моћи наше Црноморске флоте. Русија, дакако, неће сада тући и разарати те објекте, али ће их команда нашег Јужног војног округа имати у нишанским координатама“.

        Заменик председника комитета горњег дома руског парламента за одбрану и безбедност - Франц Клинцевич - оценио је да је долазак америчке флоте у Очаково „провокација против Русије“.

        Притом је истакао и да је то непријатељски корак према Русији, којим Кијев, поврх свега, крши још и сопствене законе јер се Украјина 90-их година обавезала да остане „ванблоковска земља“ .

        Амерички адмирали, задужени за градњу центра - мотају се по Украјини од априла. Симптоматично је да их председник Украјине, Петар Порошенко, примио на командном броду своје морнарице „Гетман Сагајдачни“, фрегати која је у таквом стању да не подлеже ремонту.

        У Очакову се налази база украјинске пете бригаде ратних бродова.

        У њој су тренутно ови украјински ратни бродови: средњи десантни брод „Јуриј Олефиренко“, извиђачки брод „Перејаслав“, миноловац „Гениченск“, артиљеријски чамац, тегљач и десантни чамац „Сватово“.

        Американци су се први пут појавили у Очакову 2012-те године.               

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари