Американци незадовољни продајом С-300 Ирану и прете Русији новим санкцијама

МОСКВА ОБЈАВИЛА ДА ЋЕ ЗЕНИТНЕ РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ ИСПОРУЧИТИ ТЕХЕРАНУ ДО КРАЈА ОВЕ ГОДИНЕ

С-300

  • Поводом индиција да ће Иран добити четири уместо три дивизиона С-300, високи функционер руске дипломатије рекао: „Колико је било у уговору, толико ће и бити“
  • ЛАВРОВ поручио САД: „Америчке санкције (против Ирана) нас не интересују. Ми реализујемо своје међународне обавезе и водимо рачуна о санкцијама СБ УН. Не интересују нас санкције које је било ко уводио мимо Савета безбедности УН и уз кршење међународног права“

        РУСИЈА ће испоручити Ирану С-300 ове године, број система је одређен раније закљученим уговором, рекао је агенцији РИА Новости високорангирани функционер у МИП РФ.

        „Сигурно ове године“ - казао је тај извор.

        „Колико је било у уговору, толико ће и бити“ - додао је он, одговарајући на питање да ли ће Русија заиста испоручити Ирану четири дивизиона С-300 уместо три.

        Како је раније рекао агенцији Sputnik извор у Министарству одбране Ирана, Техеран би могао да добије од Русије четири дивизиона модернизованих С-300 уместо три, како је било предвиђено старим уговором.

        Амерички Стејт департмент - како се и могло очекивати - иступио је против продаје С-300 Ирану.

        Његов портпарол Џон Кирби рекао је у име званичног Вашингтона: „Испорука С-300 Ирану није забрањена резолуцијама Савета безбедности УН, али може потпасти под санкције САД. Проверићемо да ли та продаја оружја Техерану крши законе САД о санкцијама против Ирана. Сједињене Државе су и даље против продаје тих ракетних система Ирану јер та држава подржава групе на Блиском Истоку које САД сматрају терористичким“.

        Кирби је признао да су С-300 „одбрамбени системи“, али је нагласио они „могу бити искоришћени и за друге циљеве или се наћи у рукама других људи“.

        Москва је на ово, наравно, одмах одреаговала. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао:

        „Америчке санкције (против Ирана) нас не интересују. Ми реализујемо своје међународне обавезе и водимо рачуна о санкцијама СБ УН. Не интересују нас санкције које је било ко уводио мимо Савета безбедности УН и уз кршење међународног права“.

        Још је указао: „Нека наше америчке колеге изучавају шта год желе. Можда ће им бити корисно да дођу до закључка да нису сви у свету подложни њиховом поимању међународног права“.

        Русија и Иран су 2007. године закључили уговор о продаји С-300. Након што је Савет безбедности УН донео резолуцију 1929, која је предвиђала увођење санкција против Ирана, реализација уговора је стопирана. Као одговор на то, Иран је Међународном арбитражном суду поднео тужбу против РФ. Две стране преговарају о повлачењу те тужбе.

        Председник РФ Владимир Путин потписао је у априлу ове године указ који скида забрану на продају тих система Ирану.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари