Амерички војни магазин тврди да је Русија већа војна сила од Сједињених Држава

ШТА О СВЕМУ ГОВОРИ ЧИЊЕНИЦА ДА ЈЕ ТАЈ ЛИСТ НАЈДИРЕКТНИЈЕ ПОВЕЗАН СА ПЕНТАГОНОМ?

Руска крстарећа ракета "Буревесник"

која може да лети данима

* U.S. News & World Report свој рејтинг сачинио на основу резултата анкетирања преко 17 хиљада људи широм света који су имали да одговоре чак на 73 питања. Поред главних питања, постојале су и подкатегорије међу којима су најзначајније - "Лидер", "Политички утицај" и "Војна моћ". Русија је добила максимално могућих 100 поена од 100

* Ово изгледа као самопонижење без преседана у Сједињеним Државама јер су своје оружане снаге поставили на друго место, упркос америчком гигантском буџету, 700 војних база широм света и џепном блоку НАТО. Војни буџет Русије је 12 пута мањи, Москва у иностранству има једва десетак база. А међу њеним савезницима је само неколико земаља ОДКБ. Плус „нуклеарни“ партнери - Кина, Иран, Северна Кореја

* Вероватно је ипак пресудило то што је руска војска већ наоружана хиперсоничним супер-ракетама, које су 10 година испред Сједињених Држава – „Кинжалима“ и „Цирконима“, а „Буревестник“ је на путу. Плус: у борбама у Сирији и Украјини руска војска је стекла огромно борбено искуство, какво сада нема нико други. Осим, можда, Украјине

* Постоји још нешто што је Русију изгурало на врх. Зар је немогуће да је Пентагон позвао у помоћ свој U.S. News & World Report са задатком да Конгрес САД плаши војном моћи Русије? Да конгресменима предочи да је руска војска сада испред америчке и да Конгрес треба да јој обезбеди  још више новца. Као и америчкој војној индустрији која се већ - чекајући наруџбине за оружје - облизује као лисица пред кокошињцем.Ту ће се радити о додатним милијарама долара. Јер, Руси долазе!

________________________________________________________

         Аутор: пуковник Виктор БАРАНЕЦ, московски дневни лист „КП“

         ОРУЖАНЕ снаге Русије претекле су америчке и тренутно су број 1. у свету.

         Ово није објавио било ко већ познати амерички војни магазин U.S. News & World Report који је најдиректније повезан са Пентагоном.

         Навео је да је свој рејтинг сачинио на основу резултата анкетирања преко  17 хиљада људи широм света који су имали да одговоре чак на 73 питања.

         Поред главних питања, постојале су и подкатегорије међу којима су најзначајније - "Лидер", "Политички утицај" и "Војна моћ".

         Русија је добила максимално могућих 100 поена од 100.

         Ако је са „Лидером” све јасно јер је Владимир Путин заиста најмоћнији шеф државе на свету данас, а и примат у категорији „Политички утицај” такође  је у великој мери његова заслуга. Али са „Војном силом“ није све тако једноставно.

         Русија је на том плану досад у САД постављана на друго место, понекад и на 3-ће и -то.

         Свако истраживање ове врсте увек изазивало контроверзе и сумњичавост међу стручњацима. Због проблематичног нивоа војне компетентности испитаника. Плус: неки сматрају да ни систем оцењивања није објективан.

         Типична замерка је: зашто моћ армија не оцењујете по броју војника, тенкова и авионима, зашто се хватате анкета?

         Аутори студије се бране: данас снагу било које војске не одређује број војника, већ ниво њихове обучености, не број ракета, већ њихова напредност и техничко стање...

         Истина је: било који „међународни” рејтинг не може без субјективности и политичких примеса. Али у овом случају, сензације што су Американци сами прво место доделили руској војсци.

         То изгледа као самопонижење без преседана у Сједињеним Државама јер своје оружане снаге поставили на друго место, упркос америчком гигантском буџету, 700 војних база широм света и џепном блоку НАТО.

         Војни буџет Русије је 12 пута мањи, Москва у иностранству има једва десетак база. А међу њеним савезницима је само неколико земаља ОДКБ. Плус „нуклеарни“ партнери - Кина, Иран, Северна Кореја.

         Могуће је да је и ова околност узета у обзир.

         Међутим, још је важније што је руска војска већ наоружана хиперсоничним супер-ракетама, које су 10 година испред Сједињених Држава – „Кинжалима“ и „Цирконима“, а „Буревестник“ је на путу.

         Плус: у борбама у Сирији и Украјини руска војска је стекла огромно борбено искуство, какво сада нема нико други. Осим, можда, Украјине.

         Иначе, и Украјина је рангирана. Њу је U.S. News & World Report поставио на високо 6. место. Управо зато што је и кијевска војска стекла непроцењиво борбено искуство.

         Сада је Зеленски ставио пола земље под оружје. Оружане снаге Украјине су једина војска на свету коју заједнички наоружава, обучава и финансира 30 земаља НАТО-а и још 20 савезника тог блока.

         Са таквим адутима, Украјина би чак могла да буде на 4. месту у свету по војној моћи, престигавши Израел и Јужну Кореју, да није очајног неуспеха њене летње „контраофанзиве“ у запорошким степама.

         Али, „активна одбрана“ руске војске, која је осујетила украјинско-натовску офанзиву, напротив, додала је значајне поене војном рејтингу Москве.

         Можда је ово чак био и одлучујући аргумент за њено 1. место.

         Наравно, чињеница дасу Американци изненада поставили нашу војску на прво место загрејаће душе руских патриота. Само, има ту још нешто.

         Ускоро ће САД усвојити нови војни буџет, око којег ће се водити жестока борба у Конгресу. А у њему треба напумпати новац и оружје у Украјину, Израел и Тајван.

         Зар је немогуће да је Пентагон позвао у помоћ свој U.S. News & World Report са задатком да Конгрес САД плаши војном моћи Русије? Да конгресменима предочи да је руска војска сада испред америчке и Конгрес треба да јој обезбеди  још више новца. Као и америчкој војној индустрији која се већ - чекајући наруџбине за оружје - облизује као лисица пред кокошињцем.

          Ту ће се радити о додатним милијарама долара. Јер, Руси долазе!

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари