Пентагон добио налог да појачава активности према Србији, БиХ, „Косову” и Македонији

КОМИТЕТ ЗА ВОЈНЕ ПОСЛОВЕ ДОЊЕГ ДОМА КОНГРЕСА САД О „НАЦИОНАЛНОМ ОДБРАМБЕНОМ АКТУ” ЗА 2019.

          КОМИТЕТ за војне послове Представничког дома америчког Конгреса дао је зелено светло Националном одбрамбеном акту за фискалну 2019. годину.

          Посебна секција у овом годишњем акту је одвојена за регион Западног Балкана.

          “Ова секција ће дозволити Секретару за одбрану да појача ангажман и војну сарадњу користећи програме и активности под поглављем 16, одељком 10, Кода Сједињених Држава, за регион Западног Балкана укључујући Републику Србију, Босну и Херцеговину, Републику Косово те Републику Македонију”, каже се у одобрењу.

          Ситуација у Босни и Херцеговини је добила посебну пажњу.

“Комитет је забринут за дуготрајну стабилност и сигурност у региону Западног Балкана. Етничке тензије, економски изазови и малигни спољни утицаји изазивају нестабилност у региону. Комитет је такође забринут око предстојећих избора у Босни и Херцеговини. Од потписивања Дејтонског уговора 1995. Босна и Херцеговина је задржала раст у развоју демократских институција и избора. Комитет охрабрује Босну и Херцеговину да промптно и ефективно одговори на уставне изазове и да одржи слободне и фер изборе у октобру 2018.”, наводи се у овом акту.

          Још се додаје: „Комитет остаје дубоко забринут због појачавања покушаја Руске Федерације да оствари утицај на Западном Балкану. Комитет осуђује руско учешће у покушају државног удара против Владе најновије чланице НАТО-а, у октобру 2016. Комитет јер такође забринут због руских информативних операција на Балкану укључујући пропаганду и настојања да истакну постојеће етничке тензије”.

          Свој утицај, наравно, виде као благотворан и зато закључују:

          „Наставак напретка ових земаља према придруживању НАТО и ЕУ осигурава стабилан оквир кроз који се може постићи већа стабилност и сигурност у Централној Европи. Комитет такође указује да Министарство одбране треба да настави са појачаном војном сарадњом и ангажманом у региону”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари