МОСКВА: Црно море никада неће постати натовско језеро

ГРУШКО: АЛИЈАНСА СЕ ВРАЋА КОНФРОНТАЦИОНИМ ШЕМАМА

ИЗ ПЕРИОДА ХЛАДНОГ РАТА

Александар Грушко

  • Стални представник Русије при NATO Александар ГРУШКО: Предузећемо све неопходне мере за неутралисање могућих претњи и покушаја вршења притиска на Русију са позиција силе из јужног правца“.

        У БРИСЕЛУ одлично схватају да Црно море никада неће постати натовско језеро - изјавио је Александар Грушко.

        Он је стални представник Русије при западној војној алијанси, а поводом „језера“ још је оценио:

        „NATO данас покушава да своје конфронтационе шеме пренесе на акваторију Црног мора. Недавно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да се не сме дозволити да Црно море постане „руско језеро“. Али, у NATO више него добро схватају да Црно море никада неће постати натовско језеро и да ћемо ми предузети све неопходне мере за неутралисање могућих претњи и покушаја вршења притиска на Русију са позиција силе из јужног правца“.

        Грушко је подсетио да је руска Црноморска ратна флота била практично интегрисана у међународне напоре за стабилизацију ситуације у ширем региону Средоземног мора:

        „Наши бродови су учествовали у операцијама против пирата у координацији са NATO и Европском унијом. Сада је NATO од тога одустао“.

        Грушко је посебно нагласио да тенденција погоршавања односа између Русије и западне алијансе још траје:

        „Судећи по последњем сусрету министара иностраних послова алијансе, NATO наставља политику ,обуздавања Русије’. Не желим да кажем да је у нашим односима са NATO у току хладни рат, али алијанса се окреће шемама безбедности из времена хладног рата. То изазива забринутост јер се не ради само о политици, него и о војној изградњи. Утолико пре што САД и њихови савезници у Европи само даље појачавају тај конфронтациони модел“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари