Захарова поводом гласања Србије: Можда различито гледамо на то шта је пријатељство

„У БЕОГРАДУ СУ ДОБРО УПОЗНАТИ НЕ САМО СА ПОЗИЦИЈОМ РУСИЈЕ НЕГО И СА ИЗВОРИМА УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ“

* „Фиксирамо изјаве српских политичара поводом притиска којем су изложени, као и изјаве српске стране да им је Русија пријатељ. Ми своје пријатеље у тешким тренуцима увек подржавамо. Полазимо од тога да они који нас зову својим пријатељима баштине исти приступ

* „Представници многих држава који теже да воде независну и избалансирану политику предочавају нам да су изложени колосалном притиску западних држава, у првом реду САД, и у складу са тим иду на «компромисе».  Ми то не разумемо. Знамо да се врши притисак. Међутим, ако се ради о онима који се проглашавају нашим пријатељима - онда се то не може разумети

* „Овде је такође важно разумети да се не ради просто о подршци нашој земљи на пријатељским или принципијелним основама, него о одбрани истине

___________________________________________________________

       ПОЗИЦИЈУ Москве поводом гласања Србије за резолуцију којом је већина у Генералној скупштини УН осудила „руску агресију на Украјину“ и за искључивање Русије из Савета УН за људска права прецизирала је портпарол Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова.

       Њој је на брифингу за медије било постављено питање:

       „До иступања Русије из Савета УН за људска права дошло је након што је Генерална скупштина претходно гласања за суспензију њеног статуса у Савету због специјалне операције у Украјини. Поред осталих, за то је гласала и Србија. Такви потези били су прилично неочекивани с обзиром да се та земља придржавала неутралности поводом конфликта у Украјини и да је почетком марта народ одржао митинг подршке дејствима Москве са 50 хиљада учесника. Како ће то утицати на односе Москве и Београда?

       ЗАХАРОВА: Видели смо низ идентичних гласања не само у оквирима УН, већ и на другим местима. То су била идентична гласања протеклих недеља. И сва су била против наше земље.

       Фиксирамо изјаве српских политичара поводом притиска којем су изложени, као и изјаве српске стране да им је Русија пријатељ.

       Можда ми различито гледамо на то шта је пријатељство.

       Ми своје пријатеље у тешким тренуцима увек подржавамо.

       Полазимо од тога да они који нас зову својим пријатељима баштине исти приступ.

       Представници многих држава који теже да воде независну и избалансирану политику предочавају нам (о томе је више пута говорио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров) да су изложени колосалном притиску западних држава, у првом реду САД, који желе да читав свет «нахушкају» на Русију и према нама активирају механизам «културе укидања». И, у складу са тим иду на «компромисе».

       Ми то не разумемо. Знамо да се врши притисак. Међутим, ако се ради о онима који се проглашавају нашим пријатељима, онда се то не може разумети.

       Ми полазимо од тога да ће се наши традиционални партнери у својим активностима у оквиру међународних организација на различитим мултилатералним форумима доследно придржавати става који одражава њихове аутентичне националне интересе и истинско пријатељство према нама.

       Овде се не ради о томе да их подстичемо да праве дил са савешћу по цену замене чињеница.

       Не, у Београду су добро упознати не само са позицијом Русије, већ и са изворима украјинске кризе. То је не једном разматрано на највишем нивоу. Имају све потребне  материјале.

       Што је најважније, они су преживели ништа мање тешке историјске тренутке који су по много чему слични овоме што се сада дешава на територији Украјине. Уосталом, спонзори тог дугогодишњег пакла су исти.

       Овде је такође важно разумети да се не ради просто о подршци нашој земљи на пријатељским или принципијелним основама, него о одбрани истине.

        Региструјте се на наш Telegram канал: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари