Захарова осумњичила Холандију да скрива пуну истину о обарању малезијског авиона над Украјином

ОГЛАСИЛА СЕ ПОВОДОМ КОНАЧНОГ УСКРАЋИВАЊА ПОДАТАКА РЕДАКЦИЈАМА ТРИ ХОЛАНДСКА ЛИСТА

         ПОРТПАРОЛКА руске дипломатије Марија Захарова осумњичила је власти Холандије да покушавају да сакрију податке који се тичу обарања малезијског Boeing у августу 2014-те изнад истока Украјине.

         Нагласила је: „Сведоци смо покушаја Холандије да сакрије све што се не уклапа у објављену верзију трагедије малезијског путничкој авиона на линији  MH17 Куала Лумпур-Амстердам“.

         На овај начин се огласила поводом одлуке Државног савета Холандије који је дозволио влади да не дозволи медијима  приступ стенограмима са седница владе одржаних поводом трагедије, а ни експертима који су службено боравили на месту пада малезијског авиона.

         Холандски медији су тражили доступ тим документима.

         Захарова је додатно указала: „Холандске власти од Русије траже одговоре и на питања која истрага сматра разјашњеним, то јест – задовољна је одговорима Русије, а своје тајне, које би имало смила знати у интересу истраге, одбија да открије“.

         Од 2015-те се водио судски спор измеђи три листа и владе Холандије. Листови су тражили да суд обавеже владу да јавности учине доступним стенограме са поменутих седница владе и да дозволи контакте са експертима који су оцењивали функционисање владе у данима након трагедије малезијског авиона.

         Овим поводом је Захарова Холанђанима поставила `нека питања`:

         „А шта је са транспарентношћу истраге? А где је сад слобода речи? Где су права новинара на добијање података? Нисмо ли заиста сведоци покушаја Холандије да сакрије све што би могло довести у питање њену верзију пада авиона на линији МН17?“

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари