Захарова: Надамо се да је и нова влада Србије за јачање нашег стратешког партнерства! Опрезно са Кијевом!

НЕУВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА РУСИЈИ НИЈЕ САМО СТВАР НАШИХ ОДНОСА ВЕЋ И ИЗБЕГАВАЊЕ УЧЕШЋА У АВАНТУРАМА ЗАПАДА

Марија Захарова

* Са наше стране, ми смо, наравно, на то спремни. Сигурна сам да није било потребе да то напомињем, али за сваки случај. Ако се случајно код неког поткраду сумње. Одагнајте те сумње од себе

* Читала сам новости и видела да је најављено да ће се у Србији одржати неки украјински бизнис форуми. Не знам да ли су ти који се спремају да праве пословне форуме са Украјином, свесни економских показатеља Украјине и онога што се тамо дешава са економске тачке гледишта. Да ли знају шта та држава ради предузетницима, бизнису и људима уопште?

* Примајући колосалне западне новчане ињекције, потписује монструозне кредитне обавезе, дајући за то „живе гаранције“ у облику људи које шаље „на клање“. Надајмо се заједно да украјинске инвестиције у српску привреду неће постати ништа мање обимне од америчких

__________________________________________________________________

           ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова на редовном брифингу је одговорила на чак три питања везана за Србију – једно о новој влади Србије и два о односима Београд-Кијев.

           Доносимо у целини сва три питања и одговора.

       Питање: Како Русија коментарише састав нове владе Србије у којој су два политичара (Александар Вулин и Ненад Поповић) на америчкој „црној листи“?

           Одговор: То је чисто унутрашња ствар Србије. Увек смо истицали да је формирање владе унутрашња ствар државе. То мора да оцени народ те земље.

           Утврђени 2. маја ове године састав Владе Србије последица је слободног изражавања воље њених грађана, које је одржано 17. децембра 2023. Нема сумње да су кадровска решења донета на основу професионалног искуства и радних квалитета сваког од кандидата.

           Ми имамо шта да кажемо, али у другом кључу. Надамо се да ће нови састав владе Србије наставити да спроводи курс који подразумева даљи развој билатералних веза у складу са руско-српским стратешким партнерством и јачањем вишестране сарадње на добробит наших народа. Са наше стране, ми смо, наравно, на то спремни. Сигурна сам да није било потребе да то напомињем, али за сваки случај. Ако се случајно код неког поткраду сумње. Одагнајте те сумње од себе.

           Питање: Шта је Украјина хтела да постигне посетом Јелене Зеленске и Дмитрија Кулебе Београду, с обзиром да се Србија није придружила санкцијама Русији?

           Одговор: Што се тиче онога шта су Украјина и кијевски режим хтели да постигну – то питајте ту страну. Ја не знам шта су тиме хтели да постигну. То није питање за нас.

           Што се тиче непридруживања Београда антируским санкцијама, да подсетим да је ту позицију утврдио Савет за националну безбедност Републике Србије још у фебруару 2022. Ми то разумемо. То је очигледно. Та одлука је заснована на националним интересима земље, мишљењу њених грађана и сопственом историјском искуству.

           Желим да истакнем да је руководство Србије, доносећи те одлуке о непрдруживању санкцијама, суверено у свом избору. Те санкције су нелегитимне и незаконите. Непридруживање њима није само ствар наших стратешких односа са Србијом. То је и неучествовање саме Србије у незаконитим авантурама Запада.

           Што се тиче контаката. Све земље су безусловно суверене. Важно је запамтити да злочини кијевског режима над народом Донбаса подсећају на злочиначку политику косовских бандита према самим Србима. Зар није тако? Дозволите да вам дамо чињенице. Црна трансплантологија. Први на европском континенту управо Срби су научили шта је то. Научили не из филмова, већ из масовних гробница. Нажалост, за то нико није кажњен. А то је описано у мемоарима бившег главног тужиоца Међународног трибунала за бившу Југославију Карле дел Понте.

           На територији Косова, под директним руководством косовских главешина, руше се храмови и цркве. То је слично ономе што се сада дешава у Украјини у односу на православне храмове, прогон православних хришћана који нису хтели да се одрекну канонске православне цркве у Украјини и јавних личности.

           О убиствима новинара који говоре о свему наведеном да и не говоримо. Постоје чак и посебни спискови новинара које, са становишта кијевског режима, треба ликвидирати. И њих убијају. Сетите се само колико је новинара погинуло током НАТО бомбардовања Србије. Гинули су на различите начине. Новинари су такође дошли на нишан кијевског режима. То се мора запамтити.

           Од садашњих кијевских власти никада се нису чуле речи осуде, чак ни на годишњицу НАТО бомбардовања Србије: ни од Владимира Зеленског, ни од његовог претходника Петра Порошенка, ни од Тјагинбока, ни од Јацењука. Никада није било ни речи осуде. Разумете ли? То је такође показатељ. И то се мора запамтити.

           Питање: Пријем Јелене Зеленске у Београду је демонстрација вишевекторске спољне политике српског руководства. Србија наставља да показује целом свету, укључујући и Русију, да се држи самосталног курса и да је спремна да сарађује са свима: и са Западом, и са Истоком, и са Русијом, и са Украјином, и са Берлином, и са Бриселом. Ако је руководство Србије самостално у својим одлукама (и вашим и нашим), можда треба преиспитати однос према руководству Србије (прећи на тржишне односе)? Има се осећај да Руску Федерацију користе као извор јефтиних ресурса.

           Одговор: Сарадњу са Србијом развијамо на равноправној, прагматичној, узајамно корисној основи. Успоставили смо стабилан партнерски и поверљив дијалог у различитим областима. Разматрамо широк спектар различитих питања. Знамо свој став и у том смислу га реализујемо.

           Читала сам новости и видела да је најављено да ће се у Србији одржати неки украјински бизнис форуми. Не знам да ли су ти који се спремају да праве пословне форуме са Украјином, свесни економских показатеља Украјине и онога што се тамо дешава са економске тачке гледишта. Да ли знају шта та држава ради предузетницима, бизнису и људима уопште? Примајући колосалне западне новчане ињекције, потписује монструозне кредитне обавезе, дајући за то „живе гаранције“ у облику људи које шаље „на клање“.

           Надајмо се заједно да украјинске инвестиције у српску привреду неће постати ништа мање обимне од америчких.

            https://srbratstvo.ru/zaharova-nadamo-se-da-je-nova-vlada-srbije-spremna...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари