Захарова: „Хашке Србе“ муче и понижавају, а вође UČK већ имале 880 посета, могу и у теретану

ПОРТПАРОЛКА МИП РФ УКАЗАЛА НА СРАМОТНЕ ДВОСТРУКЕ АРШИНЕ МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ ПРАВОСУЂА

* Албанци у хашком притовру имају комфорне услове, а користе и фондове и услуге посебног рачуна. Ограничења у случају кршења притворских правила су веома блага, крајња мера је - двонедељно смештање у самицу, само - и тада без забране телефонских разговора

* А бивши председник Републике Српске Радован Караџић, према речима његове ћерке, никада није успео да натера руководство британског затвора ни да опреми ћелију нормалном расветом

* Бивши председник Републике Српске Крајине Милан Мартић и генерал Војске РС Драгомир Милошевић годинама су у изолацији у естонском затвору: дозвољено им је да контактирају само са неколико других затвореника, а немају адекватну медицинску негу

___________________________________________________________

           СВЕТСКИ медији наводе нове доказе о двоструким стандардима међународног кривичног правосуђа у односу на Србе и косовске Албанце.

           Посебно обраћају пажњу на параметре притвора у Специјалном суду у Хагу бивших бојовника терористичке „Ослободилачке војске Косова“, укључујући бившег тзв. „председника“ Хашима Тачија и тзв. “председника парламента” Кадрија Веселија.

           У 2022. години, осморици ухапшених и оптужених за тешка кривична дела одобрено је 880 посета чланова породице и других лица.

           Специјални суд је два пута ове године дозволио Хашиму Тачију да путује на Косово из хуманитарних разлога – да се састане са својим болесним родитељима.

           За ове оптужене створени су максимално комфорни услови – дато им је право да посећују теретану, библиотеку, користе фондове и имају услуге посебног рачуна.

           Ограничења у случају кршења притворских правила су веома блага, крајња мера је двонедељно смештање у самицу, а и тада без забране телефонских разговора.

           Било би сјајно када би постојали јединствени стандарди у поступању са таквим захтевима и молбама. Али постоји и друга реалност, друге чињенице.

           Какав је однос према Србима, које је осудио Међународни кривични трибунал за бившу Југославију или његов резидуални механизам?

           Рекла сам – то је нешто друго. На издржавању казне у низу европских земаља налазе се у много тежој ситуацији.

           Бивши председник Републике Српске у саставу БиХ Радован Караџић, према речима његове ћерке, никада није успео да натера руководство британског затвора да опреми ћелију нормалном расветом.

           Бивши председник Републике Српске Крајине (Хрватска) Милан Мартић и генерал Војске Републике Српске Драгомир Милошевић годинама су у изолацији у естонском затвору: дозвољено им је да контактирају само са неколико других затвореника, а немају адекватну медицинску негу.

           А већ дуго се понавља прича о очигледном недостатку бриге надлежних лекара за стање бившег команданта Оружаних снага Републике Српске Ратка Младића.

           Све ово сугерише да оптужене за ратне злочине на југословенском простору западњаци деле у две категорије.

           Косовари који су наводно „на правој страни“ уживају многе уступке и привилегије, док Србе настоје да додатно понизе, не дозвољавају им сусрете са својим најближима и не пружају им могућност да задовоље своје основне потребе.

           Такав приступ изазива основане сумње да ће Специјални суд у Холандији бити у стању да превазиђе неславне традиције „хашке правде“; да сачува непристрасност такође тешко да ће успети (засад уопште не успева).

           Главни тест професионализма и објективности Специјалног суда је процес који је у току против представника врхушке “Ослободилачке војске Косова” – Хашима Тачија и његових најближих саучесника.

           https://srbratstvo.ru/zaharova-o-dvostrukim-standardima-haskog-pravosudja/

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари