Захарова: ЕУ и САД морају натерати Косоваре да испуне своју кључну обавезу – оснивање ЗСО

НА ДЕЛУ ЈЕ ЗАГЛУШУЈУЋИ НЕУСПЕХ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ДА БУДЕ ПОСРЕДНИК

* Развој ситуације пратимо буквално даноноћно, посебно након низа провокација које су, уз подршку САД и Европске уније, предузеле „власти“ у Приштини, које су изабрале курс јачања репресија против Срба на Косову, уз примену директног етнички мотивисаног насиља

* Покушаји да се девалвира нормативна основа преговарачког процеса, попут изјаве немачког министра спољних послова, Бербок, о „неприхватљивости“ примене Резолуције 1244 Савета безбедности УН, нескривено су штетни и изазивају хаос у косовском питању. Тај документ УН предвиђа могућност да Београд пошаље у покрајину до хиљаду припадника полиције и војске за обезбеђивање реда и заштиту сународника. Нико, па чак ни апологети „поретка заснованог на правилима“, то не може да порекне

* Наставићемо да помажемо Београду да брани легитимне националне интересе у вези са Косовом на основу Резолуције Савета безбедности 1244, која остаје на снази без икаквих изузетака и пружа реалну шансу за изналажење уравнотеженог, праведног решења косовског проблема у складу са међународним правом

__________________________________________________________

         ПОРТПАРОЛКИ Министарства иностраних послова Русије Марији Захаровој – на редовном брифину за домаће и стране новинаре – било је постављено и питање: „Како бисте прокоментарисали нову ескалацију напетости на Косову?“

       Њен одговор преносимо у целости:

       „Узнемирени смо новим заоштравањем ситуације у тој српској покрајини. Развој ситуације пратимо буквално даноноћно, посебно након низа провокација које су, уз подршку САД и Европске уније, предузеле „власти“ у Приштини, које су изабрале курс јачања репресија против Срба на Косову, уз примену директног етнички мотивисаног насиља.

       Циљ провокатора је јасан – да преузму потпуну контролу над неалбанским северним регионима покрајине. И само захваљујући истрајности косовских Срба, ослоњених на подршку Београда, до сада се успевају избећи крупни инциденти и прелазак ситуације у отворену конфронтацију са жалосним последицама.

       Подвлачимо: одговорност за политичку деградацију на Косову и погоршање безбедносне ситуације у потпуности сносе лидери Косовара, на челу са „премијером“ Куртијем и њиховим западним менторима, међу којима очигледно доминира Вашингтон.

       На делу је нови заглушујући неуспех посредовања ЕУ у превазилажењу застоја у дијалогу Београда и Приштине. Нестају последње илузије о способности ЕУ да уразуми лидере косовских Албанаца, који отворено одбацују сваки савет и фактички диктирају своја правила.

       Још очигледнијим су постали неспособност и неспремност Брисела да их наведе на спровођење постигнутих споразума, на делу је порочна пракса штанцовања сумњивих компромиса о Косову на штету Срба. Евробирократама и најревноснијим европским лидерима много је лакше сваљивати кривицу за све неуспехе на Србе, него имати посла са приштинским радикалима.

       Много пута смо скретали пажњу САД и ЕУ на деструктивну линију „руководства“ у Приштини, које је, на фону пропале унутрашње политике, спремно да се игра ватром, распирујући србофобну хистерију, да фактички спроводи ратне припреме, да појачава тензије, што све води ка оружаном сукобу.

       Субверзивне активности те врсте треба одлучно сузбити, Косоваре вратити у оквире бриселских споразума, а пре свега натерати их да испуне своју кључну обавезу – оснивање Заједнице српских општина у покрајини.

       Тај задатак се дрско саботира већ скоро десет година.

       Солидарни смо са руководством Србије које с правом указује на бесмисленост даљих преговора у условима када и сами косовски Албанци и водећи западни играчи, предвођени Американцима, цинично игноришу темељну Резолуцију СБ УН 1244, Бриселски и Вашингтонски споразум и друге постигнуте договоре. Само истинска приврженост спровођењу одлука раније стављених „на папир“ може дати наду у ефикасан дијалог са прихватљивим резултатом.

       Званичници у Београду већ су упутили оштре замерке апсурдном нападу Запада на међународно-правне основе при решавању косовског питања и њиховој тежњи да кривицу пребаце на Србе.

       Покушаји да се девалвира нормативна основа преговарачког процеса, попут изјаве немачког министра спољних послова Бербок о „неприхватљивости“ примене Резолуције 1244 Савета безбедности УН, су нескривено штетни и изазивају хаос у косовском питању. Тај документ УН предвиђа могућност да Београд пошаље у покрајину до хиљаду припадника полиције и војске за обезбеђивање реда и заштиту сународника. Нико, па чак ни апологети „поретка заснованог на правилима“, то не може да порекне.

       Наставићемо да помажемо Београду да брани легитимне националне интересе у вези са Косовом на основу Резолуције Савета безбедности 1244, која остаје на снази без икаквих изузетака и пружа реалну шансу за изналажење уравнотеженог, праведног решења косовског проблема у складу са међународним правом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари