Небензја: Неки би да БиХ буде колонијални ентитет Вашингтона, Лондона, Берлина и Брисела

ТЕКСТ ИЗЛАГАЊА СТАЛНОГ ПРЕДСТАВНИКА РУСИЈЕ НА СЕДНИЦИ СБ УН О СИТУАЦИЈИ У БиХ

Василиј Небензја

* Формирана је паралелна, вануставна, незаконита и антидемократска шема за доношење и провођење одлука у име Босне и Херцеговине од стране представника само једног од ентитета. Супротно од Дејтона, они покушавају да народима БиХ наметну западне поставке о централизацији и унитаризацији државе према лукавој формули такозваног „цивилног друштва“. Игнорисање интереса Срба који живе у земљи, чија самосталност смета остваривању западних интереса, састоји се не само у заобилажењу овлашћења Председништва БиХ

* Никога не треба да доводе у заблуду србофобске измишљотине западних тзв. експерата: Бањалука је више пута и на највишем нивоу потврдила свој принципијелни став у одбрани дејтонске Босне и Херцеговине, у корист уставне расподеле власти, равноправности три народа и два ентитета. Позивамо чланове Савета да пажљиво прочитају извештај Владе Републике Српске о развоју ситуације у БиХ, који објективно приказује стање ствари

* Уверени смо да је господин Шмит важан инструмент колонијалне политике према БиХ. Тај немачки држављанин нема никакво право да говори у Савету. Не ужива подршку свих конститутивних народа, није прошао процедуру консензусног одобрења у Управном одбору Савета за примену Мировног споразума, и што је најважније, нема мандат Савета безбедности УН. Његово учешће на седницама Савета безбедности дискредитује ово тело. Својим такозванихм„извештајима“ он обмањује читаву међународну заједницу

* Уверени смо да би задатку стабилизације ситуације у БиХ одговарало најхитније, без додатних услова, затварање Апарата тзв. „Високог представника“, као механизма за спољно управљање сувереном европском државом, каквом у савременом свету нема и не може бити места

           ЦЕО текст иступања сталног представника Русије Василија Небензје на седници Савета безбедности УН о ситуацији у Босни и Херцеговини 15. маја 2024.

           Господине председавајући,

           Данас ће нам се обратити председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић. Притом, принуђени смо да то сагледамо у контексту писма српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, које је 14. маја подељено члановима Савета, и у коме се саопштава да говор Бећировића није ни разматран на нивоу Председништва и не одражава мишљење свих конститутивних народа у земљи.

           Морамо са жаљењем констатовати да се не ради о неком немилом инциденту, већ о доследној линији дела босанских елита, које делују на подстрек и уз покровитељство западних земаља, у циљу подривања улоге Председништва Босне и Херцеговине као највишег експонента консензусног става мултинационалног босанскохерцеговачког друштва о кључним за државу питањима. Формирана је паралелна, вануставна, незаконита и антидемократска шема за доношење и провођење одлука у име Босне и Херцеговине од стране представника само једног од ентитета.

           Подсетимо да је систем балансирања интереса три државотворна народа и расподеле надлежности између различитих нивоа власти, на основу улоге и процедура Председништва БиХ, срж Општег оквирног споразума о миру у Босни и Херцеговини, одобреног Резолуцијом 1031 СБ УН 1995. године.

           Управо је Дејтонски споразум окончао крвави међуетнички сукоб и остаје основни документ за одржавање мира и стабилности у региону. Супротно од Дејтона, они покушавају да народима БиХ наметну западне поставке о централизацији и унитаризацији државе према лукавој формули такозваног „цивилног друштва“.

           Притом, игнорисање интереса Срба који живе у земљи, чија самосталност смета остваривању западних интереса, састоји се не само у заобилажењу овлашћења Председништва БиХ.

           Законито изабрани представници Срба у Босни и Херцеговини и чланови њихових породица подлежу незаконитим санкцијама, претњама и уценама, те политички мотивисаним кривичним гоњењима.

           Из политичких разлога се затварају хуманитарни пројекти, врши се притисак на финансијски систем, како би се створиле тешкоће социјално-економске природе, изазвала криза и то представило као незадовољство јавности. Република Српска и српско становништво БиХ представљају се као парије у сопственој земљи, приписују им се сепаратистичке тежње, и дају им се разне етикете, све до „геноцидног народа“.

           Сви у УН добро познати принципи демократичности и инклузивности политичких процеса се потпуно одбацују, када је у питању Босна и Херцеговина.

           Никога не треба да доводе у заблуду србофобске измишљотине западних тзв. експерата: Бањалука је више пута и на највишем нивоу потврдила свој принципијелни став у одбрани дејтонске Босне и Херцеговине, у корист уставне расподеле власти, равноправности три народа и два ентитета. Позивамо чланове Савета да пажљиво прочитају извештај Владе Републике Српске о развоју ситуације у БиХ, који објективно приказује стање ствари.

           Господине председавајући,

           Уочавамо упорно настојање низа западних земаља да униште сва достигнућа постконфликтних година, створе атмосферу међусобног неповерења међу народима Босне и Херцеговине и продубе међунационалне супротности. Постоји жеља да се земља претвори у колонијални ентитет, којим је тако лако манипулисати из Вашингтона, Лондона, Берлина и Брисела.

           Уверени смо да је господин Шмит важан инструмент те колонијалне политике. Тај немачки држављанин нема никакво право да говори у Савету. Не ужива подршку свих конститутивних народа, није прошао процедуру консензусног одобрења у Управном одбору Савета за примену Мировног споразума, и што је најважније, нема мандат Савета безбедности УН.

           Штавише, његове незаконите радње наносе непоправљиву штету међунационалним односима у БиХ и опасне су за ситуацију у региону.

           Његово учешће на седницама Савета безбедности дискредитује ово тело. Уз помоћ својих такозваних „извештаја“, који у стварности представљају субјективно мишљење умногоме одвојено од стварности, он обмањује читаву међународну заједницу.

           Уверени смо да би задатку стабилизације ситуације у БиХ одговарало најхитније, без додатних услова, затварање Апарата тзв. „Високог представника“, као механизма за спољно управљање сувереном европском државом, каквом у савременом свету нема и не може бити места.

           Такође, изражавамо разочарање 57. извештајем операције ЕУФОРа “Алтеа” о стању ствари у Босни и Херцеговини, који, супротно њеном мандату, укључује врло пристрасан и неистинит политички део. Као што смо више пута рекли, и ширење ове операције „на терену“ је такође контрапродуктивно.

           Господине председавајући,

           Данас смо сведоци још једног грубог кршења Дејтона иза којег стоји Немачка и које је било предмет расправе у Савету 30. априла. Реч је о нацрту резолуције Генералне скупштине УН о Међународном дану сећања на трагичне догађаје у Сребреници у јулу 1995. године, поново инициранм заобилазећи Председништво БиХ.

           Увођење овог документа без сагласности свих ентитета директно је у супротности са Уставом БиХ, што је, сходно томе, значајно кршење Дејтона и резолуција СБ. Да тај пројекат нема консензусну подршку Председништва земље, потврдила је на седници СБ 30. априла, српски члан овог највишег руководећег тела земље, г-ђа Жељка Цвијановић Тај пројекат је већ изазвао погоршање ситуације на терену, људи протестују против њега на улицама, а у међувремену Немачка и њени коспонзори изјављују да им је стало до помирења. Није изненађујуће да у нацрту не само да се не позива на пуну имплементацију слова Дејтонског мировног споразума, него се он и не помиње. У том провокативном тексту видимо претњу миру и безбедности у земљи и региону у целини.

           Посебно се поставља питање зашто Немачка стоји иза овог пројекта. Као поборник права жртава “геноцида” у Сребреници јавља се земља која је два пута изазвала светске ратове у 20. веку, организујући не само “геноцид” који је однео животе десетина милиона људи, већ прави “пакао на земљи“, укључујући на територији бивше Југославије, а да и не говоримо већ о учешћу у бомбардовању Југославије и Сарајева. Који су циљеви Берлина? Очигледно, није му довољно једно оруђе за подстицање раздора у Босни и Херцеговини – господин Шмит –  важно је и отворити старе ране грађанског рата и подстаћи акције кршења Дејтона од стране дела босанских елита.

           У том контексту, сасвим је логично и стога још неморалније да чланице НАТО покушавају да избришу са страница историје срамна сведочанства о својим бомбардовањима бивше Југославије 1995. и 1999. године, пребацујући сву кривицу на Србе. Наше западне колеге одбијају да разговарају о својим злочинима почињеним пре 25 година у Савету безбедности, јер су они, кажу, „само страница историје“. У том контексту, претећа иницијатива за Сребреницу, која се такође тиче историјских догађаја, велича се на све могуће начине од стране западних земаља.

           Господине председавајући,

           Ми смо категорички против грубог мешања страних сила у унутрашње ствари суверене Босне и Херцеговине. Понашање западне заједнице, која у те сврхе злоупотребљава, и своја дипломатска представништва у Сарајеву, као и мултилатералне структуре попут ОЕБС-а и Савета Европе ради наметања своје себичне агенде народима БиХ, потпуно је неприхватљиво и супротно Повељи УН.

           Полазна и завршна тачка може бити само Дејтонски мировни споразум, његови принципи суверенитета БиХ, равноправност три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима, која су оличена у улози и овлашћењима Председништва БиХ. Само на основу тог система консензуса, који је окончао крвави грађански рат, народи у БиХ могу самостално да доносе одлуке о будућности своје вишенационалне земље.

           Пред очима имамо много примера грубог и неодговорног рушења међународних споразума и уговора, кризе њиховог поштовања и поштовања резолуција Савета безбедности. То не води ничему другом осим обнављању сукоба. Позивамо чланове Савета да са пуном одговорношћу приступе процени ситуације у БиХ и да спрече негативан развој догађаја.

           Хвала Вам.

           https://srbratstvo.ru/nebenzja-na-sednici-sb-upozorio-da-krsenje-dejtona...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари